Τα παιδιά με καλή μνήμη λένε και καλά ψέματα

Αν και οι γονείς δεν είναι συνήθως πολύ περήφανοι που τα παιδιά τους λένε ψέματα, μπορούν τουλάχιστον να χαίρονται με τη σκέψη ότι τα «επιτυχημένα» ψέμματα δηλώνουν παιδιά με  καλές δεξιότητες μνήμης.

Τα παιδιά με καλή μνήμη λένε και καλά ψέματα

Η έρευνα που έφερε στο φως το BBC , η οποία δημοσιεύθηκε στο Journal of Experimental Child Psychology, δείχνει πως τα παιδιά που έχουν δυνατή μνήμη, είναι και πιο “επιδέξια” στα ψέματα που λένε.
Η μελέτη βασίστηκε σε ένα πείραμα που έγινε σε τέσσερα σχολεία της Βρετανίας και απασχόλησε συνολικά 114 εξάχρονα και επτάχρονα παιδιά.

Χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες κατά τη διάρκεια ενός trivia παιχνιδιού ερωτοαπαντήσεων, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προσδιορίσουν εκείνα τα παιδιά που άδραξαν την ευκαιρία να κρυφοκοιτάξουν τις απαντήσεις σε μια φανταστική ερώτηση, παραβαίνοντας τις σαφείς εντολές να μην το κάνουν. Μόνο το ένα τέταρτο των παιδιών παρέβησαν τους κανονισμούς, κοιτάζοντας την απάντηση. Οι ερευνητές συνέχισαν με περαιτέρω “ανάκριση” , στην προσπάθεια να βρουν ποια παιδιά είπαν καλά ψέματα και ποια παιδιά δεν τα πήγαν και τόσο καλά. Στόχος τους ήταν να προσδιορίσουν την ικανότητα των παιδιών να υποστηρίξουν μια καλή ψεύτικη ιστορία για να καλύψουν το ψέμα τους.

Οι “καλοί ψεύτες” έδειξαν ότι είχαν καλύτερη μνήμη με τις λέξεις. Διαχειρίστηκαν πολύ καλύτερα τις λεκτικές πληροφορίες που απαιτήθηκαν για να καλύψουν τη φανταστική ιστορία που επινόησαν και απάντησαν πειστικά και ολοκληρωμένα στις σχετικές ερωτήσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι αν σας ενοχλεί η συνήθεια του μικρού σας ψευτάκου, «διαβάστε» τον καλύτερα.
Αν τα λέει «ωραία» και επιτυχημένα θα είναι ένα παιδί με καλές δεξιότητες μνήμης.

Παιδική ψυχολογία: Πώς αντιμετωπίζουμε τα ψέμματα των παιδιών

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved