Τι ακούει ένα έμβρυο;

Μπορεί σε κάποιους ή κάποιες να φαίνεται λίγο παράξενο, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθές ότι το έμβρυο προστατευμένο και ασφαλές στην κοιλιά της μαμάς του, ακούει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο.

Τι ακούει ένα έμβρυο;

Γύρω στην 6η εβδομάδα της κύησης, αν και το έμβρυο είναι μικρότερο από ένα μπιζέλι, τα κύτταρα στο εσωτερικό του αναπτυσσόμενου κεφαλιού του, έχουν ήδη αρχίσει να οργανώνονται σε μοναδικούς ιστούς που τελικά θα δημιουργήσουν τον εγκέφαλο, το πρόσωπο, τα μάτια, τα αυτιά και τη μύτη. Παρόλο που ακόμη δεν είναι δυνατόν να ξεχωρίσουν τα αυτιά.

Τα αυτιά του εμβρύου αρχίζουν να σχηματίζονται περίπου στους 4 μήνες της εγκυμοσύνης μας. Από εκείνη τη στιγμή και πέρα το μωράκι αρχίζει και ακούει κάποιους ήχους, έστω και αμυδρά.

Από τους πρώτους ήχους που ακούει είναι ο χτύπος της καρδιάς της μαμάς, αλλά και η φωνή της. Οι μελέτες έχουν δείξει μάλιστα ότι ο ρυθμός της καρδιάς του εμβρύου αυξάνει όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του!
Όσο περνάει ο καιρός η ακοή του εμβρύου οξύνεται και είναι σε θέση να ακούει και πιο ιδιαίτερους εξωτερικούς ήχους, ενώ από τον 5ο μήνα το έμβρυο φαίνεται να ανταποκρίνεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, όπως είναι ρυθμοί και μελωδίες!

Όσο για τους μπαμπάδες που αναρωτιέστε άμα ακούει τη δικιά σας φωνή, να ξέρετε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει από τον 6ο μήνα της κύησης και μετά!

Και κάτι ακόμη: Νεότερη έρευνα του Πανεπιστημίου του Leicester απέδειξε πως τα μωρά μπορούν να θυμηθούν ήχους που άκουγαν στην μήτρα αργότερα στην ζωή τους. Οπότε είναι πολύ πιθανό η μουσική που ακούτε κατά την εγκυμοσύνη να το ηρεμεί ώστε να κοιμηθεί ή να σταματήσει να κλαίει.

Πότε αρχίζουν να σχηματίζονται τα εσωτερικά όργανα του μωρού;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved