Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί μπατονέτα;

Ο καθαρισμός των αυτιών με μπατονέτα δε συνίσταται από την πλειοψηφία των ωτορινολαρυγγολόγων, καθώς μπορεί να προκαλέσει μικροτραυματισμούς, αλλά και σοβαρότερα προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού.

Γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιεί το παιδί μπατονέτα;

«Το κερί είναι εκεί για να συγκρατεί όλη τη βρωμιά και τα βακτηρίδια μακριά από το τύμπανο του αυτιού. Ένα λεπτό στρώμα κερί πρέπει πάντα να υπάρχει μέσα στο αυτί μας», υπογραμμίζει ο ωτορινολαρυγγολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων της Βοστώνης Τζέισον Ρ. Μπρόντσκι.

Συνεπώς, καλό θα ήταν να κρατάμε τις μπατονέτες μακριά από τα παιδιά, αλλά και από εμάς τους ίδιους , αφού οι κίνδυνοι από τη χρήση της είναι αρκετοί.

Με την μπατονέτα σπρώχνουμε ολοένα και πιο μέσα το φυσικό κερί, με αποτέλεσμα με αποτέλεσμα να εξασθενεί η ακοή και να προκαλείται πόνος. Πέρα από τα προβλήματα ακοής, μπορεί να προκληθούν ζαλάδες. Γι αυτό και το σψωστό είναι να καθαρίζουμε το αυτό γύρω γύρω και μόνο εξωτερικά.

Η συχνή χρήση της μπατονέτας μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, καθώς η σχεδόν ολική απομάκρυνση του κεριού αφήνει το αυτί εκτεθειμένο σε λοιμώξεις και μικρόβια, αφού το φυσικό κερί προστατεύει από τόσο από βακτήρια όσοκαι εξωγενείς παράγονες όπως η σκόνη.

Ξηραίνεται το δέρμα στον πόρο του αυτιού- ο μικρός σωλήνας που καταλήγει στο τύμπανο, γεγονός που προκαλεί ερεθισμούς και μπορεί να χρήζει φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ενδέχεται να προκληθεί τραυματισμός του τυμπάνου, διάτρηση, ρήξη, ακόμη και κώφωση. Αν φτάνετε στο σημείο να βγάζετε κερί από το αυτό σας, τότε έχετε βάλει πολύ βαθιά τη μπατονέτα. Έχοντας στο μυαλό ότι το κερί βρίσκετε πολύ κοντά στο τύμπανο, αναλογιστείτε πόσο κοντά είστε και στον κίνδυνο ατυχήματος.

Ο σωστός τρόπος για να καθαρίσει τόσο το παιδί, όσο κι εσείς τα αυτιά είναι με την άκρη μιας πετσέτας ή με ένα βαμβάκι, αμέσως μετά το μπάνιο. Να θυμάστε ότι το κερί δεν είναι πρόβλημα εκτός αν είναι συσσωρευμένο και εμποδίζει την ακοή σας, πράγμα που μπορείτε να ρυθμίσετε με μερικές σταγόνες λάδι, γλυκερίνη ή ειδικό προϊόν από το φαρμακείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved