Έλεγχος καρδιακών παλμών εμβρύου: Πώς και γιατί γίνεται

Έλεγχος των καρδιακών παλμών του εμβρύου: Πρόκειται για την καταγραφή των καρδιακών παλμών του εμβρύου που πραγματοποιείται με μία ειδική συσκευή (καρδιοτοκογράφο) η οποία χρησιμοποιεί τους υπερήχους.

Έλεγχος καρδιακών παλμών εμβρύου: Πώς και γιατί γίνεται

Σε τί χρησιμεύει;

Είναι η πιο σημαντική εξέταση για τον έλεγχο της καλής κατάστασης του εμβρύου από την τριακοστή εβδομάδα της εγκυμοσύνης και έπειτα. Κατά τη διάρκεια των ωδικών, χρειάζεται για να εκτιμήσουμε πώς ανταποκρίνεται το έμβρυο στις συσπάσεις και να καταλάβουμε εάν είναι σε θέση να αντέξει την πίεση ενός φυσιολογικού τοκετού.

Πότε ακούμε για πρώτη φορά την καρδιά του εμβρύου!

Πώς γίνεται;

Δεν είναι καθόλου επικίνδυνη και δεν προκαλεί πόνο. Συνήθως διεξάγεται όταν η έγκυος είναι ήδη στο μαιευτήριο για τον τοκετό, αλλά αυτή καθ' αυτή γενικώς δεν απαιτεί νοσηλεία. Η μέλλουσα μητέρα ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι ή κάθεται σε μία πολυθρόνα με γυμνή την κοιλιά. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια μιας ζώνης, τοποθετείται στην κοιλιά ένα μικρό εργαλείο (κεφαλή) το οποίο μεταδίδει και λαμβάνει υπέρηχους και καταγράφει τους παλμούς του εμβρύου. Με μια δεύτερη ζώνη τοποθετείται επίσης ένας αποδέκτης των συστολών της μήτρας. Όλη η διαδικασία διαρκεί περίπου μίση ώρα.

Στο μεταξύ, οι σφυγμοί του εμβρύου καταγράφονται σε μια λωρίδα χαρτιού (όπως και στο ηλεκτροκαρδιογράφημα) και μπορούν να γίνουν απ' ευθείας αντιληπτοί, ακόμη και από την ίδια την έγκυο, χάρη σε ένα ενισχυτή που επιτρέπει να ακούγονται οι καρδιακοί παλμοί του εμβρύου. Στη συσκευή φαίνονται επίσης ένα φωτεινό σημείο και κάποιοι αριθμοί που ανάβουν σε μία οθόνη σημειώνοντας τη στιγμή και τη συχνότητα των σφυγμών.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved