Επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικού στον ίδιο χώρο με το βρέφος;

Η χρήση κλιματιστικού όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα  προβληματίζει ιδιαίτερα τους γονείς που έχουν μωρό στο σπίτι.

Επιτρέπεται η χρήση κλιματιστικού στον ίδιο χώρο με το βρέφος;

Η ανησυχία τους αφορά στην υγεία του παιδιού και κυρίως κατά πόσο είναι το κλιματιστικό ενδέχεται να του δημιουργήσει αναπνευτστικά προβλήματα.

Οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι με τη σωστή χρήση του κλιματιστικού και σε συνδυασμό με ορισμένες ειδικές οδηγίες για όσους έχουν βρέφη ή μικρά παιδιά, δεν υπάρχει κίνδυνος.

Αρκεί να τηρούνται τα εξής:

-Θα πρέπει να πλένονται συχνά τα φίλτρα (τουλάχιστον μία φορά τον μήνα) και στην αρχή κάθε σεζόν να γίνεται συντήρηση των μονάδων. Ειδικά για τα φίλτρα, είναι πολύ σημαντική η σωστή επιλογή κλιματιστικού από την αρχή. Υπάρχουν μονάδες με φίλτρα υψηλής απορρόφησης ρύπων και με ειδικούς ιονιστές ατμόσφαιρας. Το πρόβλημα συνήθως είναι στα παλιά κλιματιστικά που δεν είναι Inverter ή δεν διαθέτουν ιονιστή και ειδικά φίλτρα καθαρισμού του αέρα.

-Καλό είναι οι γονείς να αφήνουν μία πόρτα ή παράθυρο λίγο ανοιχτό, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση του αέρα στο χώρο. Επίσης, σε τακτά διαστήματα, το κλιματιστικό πρέπει να κλείνει και να αερίζεται 3-4 λεπτά ο χώρος.

-Είναι σημαντικό να μην υπάρχει σκόνη στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό, ώστε να μη τη «ρουφάει» το κλιματιστικό και να μην την ανακυκλώνει μετά, αυξάνοντας την πιθανότητα για δημιουργία αλλεργιών. Μαξιλάρια, κουρτίνες, καλύμματα κατακρατούν την σκόνη και χρειάζονται συχνό τίναγμα και πλύσιμο.

-Αυτονόητο, επίσης, είναι ότι δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στο χώρο που βρίσκονται τα παιδιά ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα κατευθείαν κάτω από τη ροή του αέρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved