Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό;

«Πόσο συχνά πρέπει να ζυγίζω το μωρό και πόσο βάρος πρέπει να παίρνει;», είναι μια ερώτηση που κάνουν όλοι οι γονείς μόλις επιστρέψουν στο σπίτι με το νεογέννητο μωρό τους.

Πόσο βάρος πρέπει να παίρνει το μωρό;

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα νεογέννητα τις πρώτες μέρες της ζωής χάνουν από το βάρος της γέννησής τους 170-340 γραμμάρια. Το βάρος αυτό όμως το ανακτούν περίπου μέχρι τη 10η μέρα της ζωής τους και από εκεί και πέρα κερδίζουν βάρος σταθερά.

Το τακτικό ζύγισμα του νεογέννητου δεν συνιστάται παρά μόνο εάν το έχει ζητήσει ο παιδίατρος. Ένα φυσιολογικό μωράκι μπορείτε να το ζυγίζετε το πολύ μία φορά την εβδομάδα ή κάθε 4 μέρες. Συνήθως τα μωράκια τα ζυγίζουν μόλις ξυπνήσουν καθώς πρέπει να είναι νηστικά.

«Κάθε πότε πρέπει να ζυγίζω το μωράκι μου;»

Αν αποφασίσετε να ζυγίζετε το μωράκι σας κάθε πρωί, θα πρέπει να κρατήσετε σταθερή μέρα και ώρα του ζυγίσματος και να μην του φοράτε ρούχα.

«Πόσο βάρος κερδίζει την πρώτη εβδομάδα;»

Τις πρώτες εβδομάδες ένα μωράκι κερδίζει περίπου 150 γραμμάρια. Φανταστείτε ότι καθημερινά παίρνει 12-15 γραμμάρια κατά μέσο όρο αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 30-35 γραμμάρια.

«Το παιδί μου δεν παίρνει βάρος!»

Αν το μωρό σας πάρει λιγότερο βάρος από το αναμενόμενο μην αγχωθείτε. Αν ο θηλασμός ή το συμπλήρωμα επαρκεί θα το ανακτήσει τις επόμενες μέρες. Να θυμάστε πώς δεν πρέπει να ζυγίζετε το μωρό πριν και μετά από κάποιο γεύμα γιατί θα μπερδευτείτε.

«Πότε να επικοινωνήσω με τον παιδίατρο;»

Με τον παιδίατρό σας θα επικοινωνήσετε εάν παρατηρήσετε ότι παρόλο που ταΐζετε το μωρό σας, δεν παίρνει βάρος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved