Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έφηβη να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή

Η έφηβη λίγο πριν την πρώτη φορά νιώθει φόβο κα άγχος " για το τι θα συμβεί", που  μεγεθύνεται μέσα από την άγνοια και το δέος.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έφηβη να ξεκινήσει τη σεξουαλική της ζωή

Είναι αναγκαίο λοιπόν η έφηβη να προχωρήσει στην πρώτη της φορά όταν θα αισθάνεται έτοιμη και διαθέσιμη συναισθηματικά γι' αυτό, ώστε να είναι μια συνειδητή πράξη κι όχι μια απλή εμπειρία που θα τη μοιραστεί με τις φίλες της για να μη θεωρηθεί «εκτός μόδας» ή θα λειτουργήσει παρορμητικά πάκω από την πίεση του συντρόφου.

Η καλύτερη περίοδος για το άνοιγμα της σεξουαλικής ζωής της φαίνεται να είναι το εφηβικό της κλείσιμο, 17-19 ετών, που είναι έτοιμη βιολογικά και συναισθηματικά να απολαύσει και να χαρεί το πρώτο σκαλοπάτι της σεξουαλικής της ζωής.

Αυτό είναι κάτι που η νεαρή γυναίκα πρέπει να το γνωρίζει ώστε να μη βιαστεί να προχωρήσει επιπόλαια ή αντιδραστικά στη σεξουαλική πράξη.

Αξίζει να τονιστεί ότι η πρώτη σεξουαλική επαφή της γυναίκας, ενώ είναι σημαντική, δεν καθορίζει τη μετέπειτα σεξουαλική της ζωή, η οποία στην ουσία είναι μια διαχρονική εμπειρία.

Είναι απλά μία αρχή σε μία πορεία που από εκείνη εξαρτάται η καλύτερη επιλογή που θα κάνει στο μέλλον, με πιο ουσιαστικό τρόπο επικοινωνίας και αυτοδιάθεσης.

Θάνος Ασκητής
Νευρολόγος –Ψυχίατρος
Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved