5 μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο του μωρού

Το θέμα «ύπνος» απασχολεί πολλούς νέους γονείς και έχουν γραφτεί δεκάδες άρθρα με συμβουλές και tips για τον πολύωρο και καλό ύπνο. Τι από αυτά όμως είναι αλήθεια και τι όχι;

5 μύθοι και αλήθειες για τον ύπνο του μωρού

Ο ύπνος, ιδιαίτερα στην βρεφική και παιδική ηλικία, παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία και στην ανάπτυξη των παιδιών. Για αυτόν ακριβώς το λόγο, πολλά λέγονται και ακούγονται, με αποτέλεσμα μύθοι και αλήθειες να μπλέκονται!

1. Ο ερχομός ενός παιδιού σημαίνει αϋπνίες τουλάχιστον για τον πρώτο χρόνο
Μύθος! Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, το σύνηθες είναι ένα μωρό να κοιμάται κατά τη διάρκεια της νύχτας, από την ηλικία των 5 μηνών. Αν ωστόσο το μωρό σας παρεκκλίνει από αυτόν τον «κανόνα», δεν υπάρχει λόγος να απογοητεύεστε! Με υπομονή και σωστό χειρισμό, όλα λύνονται!

2. Τα μωρά πρέπει να κοιμούνται στο πλάι
Μύθος! Πολλά έχουν ακουστεί για το συγκεκριμένο θέμα. Άλλοι λένε ότι η ιδανική θέση ύπνου για ένα μωρό είναι μπρούμυτα, άλλοι ανάσκελα και άλλοι στο πλάι. Τι ισχύει τελικά; Λόγω του αιφνίδιου θανάτου, οι ειδικοί έχουν καταλήξει πως η κατάλληλη θέση για να κοιμηθεί ένα βρέφος είναι ανάσκελα.

3. Ο ύπνος του μωρού είναι ελεγχόμενος
Μύθος! Ιδιαίτερα τους 4 πρώτους μήνες, αυτό φαντάζει αδύνατον! Μετά τους 5 μήνες όμως, μπορείτε σιγά σιγά να δημιουργήσετε μία νυχτερινή ρουτίνα για το μωρό σας.

4. Το φάσκιωμα κάνει θαύματα!
Αλήθεια! Είναι μία παλιά τεχνική που περνάει από τη μία γενιά στην άλλη, με θεαματικά αποτελέσματα! Σύμφωνα με την τεχνική αυτή, τα μωρά τυλίγονται σφιχτά με την κουβέρτα τους και όλα τα μέλη του σώματός τους, χεράκια και ποδαράκια, μένουν ζεστά. Χαρίζει στα μωρά ήσυχο ύπνο, πιθανότατα γιατί τους θυμίζει μνήμες από την κοιλιά της μαμάς τους.

5. Δεν πρέπει ποτέ να ξυπνάμε ένα αποκοιμισμένο μωρό
Μύθος! Αν και πολλοί υποστηρίζουν αυτήν την άποψη, δε σημαίνει ότι είναι και η σωστή. Ιδιαίτερα προσπαθήσετε να δημιουργήσετε μία ρουτίνα ύπνου, αρκετές φορές θα χρειαστεί να ξυπνήσετε ή να «μισο-ξυπνήσετε», το μωρό σας προκειμένου να την ακολουθήσετε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved