Νέα έρευνα: Αλκοόλ και εγκυμοσύνη τι πραγματικά ισχύει

Η περίοδος της εγκυμοσύνης συνοδεύεται από πολλά ...απαγορευτικά ειδικά σε ότι έχει να κάνει με την διατροφή και την κατανάλωση αλκοόλ.

Νέα έρευνα: Αλκοόλ και  εγκυμοσύνη τι πραγματικά ισχύει

Πολλές έγκυες αναρωτιούνται πόσο κακό μπορεί να κάνει ένα ποτήρι κρασί στο έμβρυο, ή με ποιο τρόπο θα το επηρεάσει. Οι γυναικολόγοι συστήσουν στις εγκύους να αποφεύγουν τελείως το αλκοόλ τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους.

Στη συνέχεια, μπορούν να πίνουν ένα ποτηράκι κρασί –εάν τους είναι απαραίτητο.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, το αλκοόλ, σε οποιαδήποτε φάση της κύησης κι αν βρίσκεστε, διαπερνά τον πλακούντα και είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου.

Η κατάχρηση (δηλαδή λήψη ποσότητας άνω των 42 γραμμαρίων καθαρού οινοπνεύματος ημερησίως, που αντιστοιχεί περίπου σε τέσσερα ποτήρια κρασί ή μπίρα) ενδέχεται να οδηγήσει στη γέννηση ενός μωρού με μικρό βάρος ή και στο Εμβρυϊκό Αλκοολικό Σύνδρομο (Fetal Alcohol Syndrome – FAS), που προκαλεί λειτουργικές και ανατομικές ανωμαλίες διαφόρων συστημάτων του εμβρύου, με αποτέλεσμα να έχει προβλήματα όρασης, ακοής ή ακόμα και κατανόησης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η άμετρη κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας στα παιδιά όταν φτάσουν μέχρι την ηλικία των 11 και να διαμορφώσουν μια υπερκινητική συμπεριφορά.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ την περίοδο της εγκυμοσύνης έχουν χαμηλές επιδόσεις και στο σχολείο.

«Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή που σκοπεύουν να κάνουν σύντομα παιδιά θα πρέπει να έχουν επίγνωση των πιθανών κινδύνων που σχετίζονται με την κατανάλωση του αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει μόνο περιστασιακά», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας και καθηγητής Kapil Sayal, από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ.

Σύμφωνα με τον ίδιο η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ορίζεται ως η κατανάλωση περισσότερες από 3-4 μονάδες αλκοόλ την ημέρα που ισοδυναμεί σε δύο ποτήρια μπύρας, τέσσερα σφηνάκια τζιν τόνικ ή τέσσερα ποτήρια κρασιού.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved