«Μαμά, θα μου πεις ένα παραμύθι;»

Το διάβασμα έχει πολλά οφέλη για όλους μας, σε όποια ηλικία και αν είμαστε. Ανοίγει νέους ορίζοντες, μας μαθαίνει καινούρια πράγματα και μέσα από τις λέξεις ανακαλύπτουμε νέους κόσμους, αλλά και νέες πτυχές του εαυτού μας.

«Μαμά, θα μου πεις ένα παραμύθι;»

Το ξέρατε όμως ότι το διάβασμα έχει ευεργητικά οφέλη ακόμα και για τα μωρα; Είναι αλήθεια! Οι ειδικοί, συμβουλεύουν τις νέες μανούλες να διαβάζουν όσο μπορούν στα μωρά τους, από όταν ακόμα αυτά είναι νεογέννητα.

Πρώτα από όλα, το μικρό μας, μαθαίνει να διαβάζει πιο εύκολα και γρήγορα. Διαβάζοντάς του τρία παραμύθια την ημέρα και τραγουδώντας του ακόμα τρία παιδικά τραγούδια, θα απομνημονεύσει τις λέξεις και όταν τις ξανακούσει, θα του είναι οικείες μέχρι που σιγά σιγά όταν μάθει να μιλάει θα τις χρησιμοποιεί και το ίδιο.

Τα πρώτα χρόνια, λοιπόν, το μωρό σας θα ακούει εσάς να του διαβάζετε τα παραμύθια που θα λατρέψει μεγαλώνοντας, μέχρι που θα μπορεί και εκείνο να διαβάζει τα βιβλία που του αρέσουν. Τότε ξεκινάνε και τα πραγματικά οφέλη του διαβάσματος. Θα βλέπει τις λέξεις να επαναλαμβάνονται και με αυτόν τον τρόπο θα ταυτίζει λέξεις που ακούει, με εικόνες, θα εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και θα γίνεται όλο και καλύτερο στην ορθογραφία.

Επιπλέον, σύμφωνα με μία σχετική έρευνα, τα παιδιά που έχουν στο σπίτι τους πολλά βιβλία και εντάσσουν το διάβασμα στις καθημερινές τους ασχολίες, γίνονται πιο τελειομανή, σχολαστικά και οι επιδόσεις στο σχολείο, είναι καλύτερες.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν;
• Αφιερώστε καθημερινά τουλάχιστον ένα τέταρτο, για να διαβάσετε στο παιδί σας δυνατά από όταν ακόμα αυτό είναι μωρό. Μπορεί να μην ανταποκρίνεται, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες, όμως ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνετε του κάνετε καλό!

• Διαβάστε του περισσότερες από μία ιστορίες την ημέρα, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα επαναλάβετε την ίδια ιστορία. Τα παιδιά είναι καλό να ακούσουνε δεκάδες ιστορίες πριν μάθουν να διαβάζουν.

• Όταν διαβάζετε δυνατά, βάλτε χρώμα στη φωνή σας και γίνετε όσο πιο παραστατική γίνεται! Το μικρό σας θα σας ακούει με περισσότερο ενδιαφέρον.

• Δεν είναι ανάγκη να διαβάσετε πιστά ό,τι γράφει το βιβλίο ή το παραμύθι. Μπορείτε να ξεφύγετε από την αφήγηση, να μιλήσετε πάνω σε ένα θέμα ή ακόμα και να βάλετε περισσότερα στοιχεία στην ιστορία σας. Μην ξεχνάτε ότι όσες περισσότερες λέξεις ακούει ένα παιδί, τόσο το καλύτερο για αυτό!

• Μην προσπαθήσετε να διδάξετε στα παιδιά σας πως να διαβάσουν. Κάντε τα να αγαπήσουν το διάβασμα και θα το μάθουν από μόνα τους!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved