Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να πει την πρώτη του λέξη!

Το να βοηθήστε το μωρό σας να φτάσει σε αυτή τη πολύ σημαντική (και αγαπημένη) στιγμή μπορεί να έρθει πολύ φυσικά.

Πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να πει την πρώτη του λέξη!

Λίγες στιγμές σταθμός στην ανάπτυξη ενός μωρού είναι τόσο συναρπαστικές όσο η πρώτη του λέξη. Κατά πρώτον γιατί είναι απλά αξιολάτρευτες και επιπλέον το γεγονός ότι το μικρό σας μπορεί και σας μιλάει και μπορείτε να αντιλαμβάνεστε καλύτερα τις επιθυμίες και ανάγκες του, είναι τεράστιο επίτευγμα και για τους δυο σας.

Αν και κάθε μωρό αρχίζει να μιλάει με το δικό του ρυθμό, το μωρό σας μπορεί να αρθρώσει το πρώτο του «μαμά» ή «μπαμπά» κοντά στην ηλικία των 6 με 8 μηνών. Και μέχρι να κλείσει το πρώτο του έτος, μπορεί να έχει προσθέσει κάποιες ακόμα λέξεις στο λεξιλόγιό του!

Το παιδί σας αν και πιθανότητα δεν θα μπορεί να κάνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση μέχρι να κλείσει το δεύτερό του έτος, δεν είναι πολύ νωρίς να αρχίσετε να ενθαρρύνετε τη γλωσσική του ανάπτυξη. Οι παρακάτω συμβουλές θα βοηθήσουν το μωρό σας να αρχίσει να εκφράζεται χρησιμοποιώντας τον προφορικό λόγο.

Μπορεί να θεωρηθεί αυτονόητο, αλλά στο πρώτο έτος της ζωής τους τα παιδιά έλκονται από τις φωνές και τα πρόσωπα των γονιών τους. Έτσι απλά λοιπόν με το να μιλάτε στο μωρό σας του εμπλουτίζετε το λεξιλόγιο και ενθαρρύνετε τον σχηματισμό και εκφορά των πρώτων λέξεων.

Μιλήστε στο μικρό σας, αφηγούμενη τις καθημερινές σας ασχολίες, ακόμη και όταν αυτό που έχετε να πείτε ακούγεται ανούσιο (πχ. «Η μαμά ψάχνει τις μπλε κάλτσες τώρα!»). Να του περιγράφετε τα πάντα όταν βρίσκεστε έξω σε ένα καινούργιο περιβάλλον, ώστε να του παρουσιάζετε νέες λέξεις (πχ. «Κοίτα αυτά τα όμορφα λουλούδια στο πάρκο! »).

Προσπαθήστε να ανταποκρίνεστε σε οτιδήποτε κοιτάει το μικρό σας. Παρακολουθήστε τα πράγματα που κινούν το ενδιαφέρον του και αφήστε το να σας καθοδηγήσει όταν έρθει η ώρα να συνομιλήσετε. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας κοιτάει επίμονα έναν σκύλο και προσπαθεί να αρθρώσει λεξούλες, κάντε αυτό θέμα της συζήτησής σας και επαναλάβετε τη λέξη «σκύλος» ξανά και ξανά καθώς δείχνετε το σκυλάκι.

Καθημερινές δραστηριότητες όπως το μπάνιο, τα γεύματα και η αλλαγή της πάνας αποτελούν ιδανικές ευκαιρίες για να συνομιλείτε κάθε μέρα με το μωρό σας. Κατά την διάρκεια αυτών των δραστηριοτήτων, θα αρχίσει να κατανοεί λέξεις και φράσεις κλειδιά και να τις συνδέει με την ανάλογη δραστηριότητα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΝΟΣ ΜΩΡΟΥ. Κάθε μωρό θα εξελιχθεί με τον δικό του τρόπο και τον δικό του ρυθμό.

Τα Pampers βρίσκονται δίπλα στους γονείς και τα μωράκια τους υποστηρίζοντας την Αγάπη, τον Ύπνο & το Παιχνίδι , τους τρείς σημαντικότερους παράγοντες για την υγιή και χαρούμενη ανάπτυξη των μωρών.

Ποια ήταν η πρώτη λέξη του μωρού σας; Μοιραστείτε μαζί μας την εμπειρία σας για αυτή τη σημαντική στιγμή στη ζωή του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved