Πότε πρέπει τα παιδιά να σταματήσουν να κοιμούνται για μεσημέρι!

Αχ, αυτός ο μεσημεριανός ύπνος! Είναι ένα όνειρο για όλους τους γονείς, μιας και μαζί με τα παιδιά μπορούν να ξεκουραστούν και οι ίδιοι. Αλλά αν πιστεύετε ότι τα παιδιά θα κοιμούνται για μεσημέρι πάντα, κάνετε λάθος.

Πότε πρέπει τα παιδιά να σταματήσουν να κοιμούνται για μεσημέρι!

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη του πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ ο μεσημεριανός ύπνος πέρα ​​από την ηλικία των δύο ετών μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στον νυχτερινό ύπνο του παιδιού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι «περιττός» μετά από επανεξέταση περισσοτέρων από 25 μελετών που έγιναν παγκοσμίως σε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η καθηγήτρια επικεφαλής της μελέτης, Κάρεν Θορπ, λέει ότι είναι ευρέως αποδεκτό στα πλαίσια του τομέα παιδικής φροντίδας ο ύπνος να συμβάλει στην ανάπτυξη των παιδιών, αλλά σύμφωνα με την έρευνα, ο μεσημεριανός ύπνος δυσκολεύει τα παιδιά στον νυχτερινό τους ύπνο.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι πέρα από την ηλικία των δύο ετών, όταν σταματούν τα παιδιά να κοιμούνται κατά τη διάρκεια της ημέρας , το βράδυ κοιμούνται γρηγορότερα και ο ύπνος τους δεν διαταράσσεται», εξήγησε η επικεφαλής της μελέτης στο NBC. «Ο μεσημεριανός ύπνος δεν είναι η απάντηση στον ανήσυχο παιδικό ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά μάλλον προδιαθέτει τον κακό νυχτερινό ύπνο»!

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives BMJ έδειξε επίσης ότι ο κακός ύπνος μεταξύ άλλων συμβάλει στην παχυσαρκία και τα ατυχήματα.

Η Θορπς, πέρα όμως από την ενημέρωση συμβουλεύει τους γονείς, «Οι γονείς συχνά λένε ότι τα παιδιά τους χρειάζονται τον μεσημεριανό ύπνο καθώς είναι κουρασμένα, κατά βάθος όμως, ο μόνος λόγος που βάζουν τα μεγαλύτερα παιδιά για ύπνο είναι για να έχουν και οι ίδιοι μερικές ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. Με αυτόν τον τρόπο κερδίζουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους».

Οι γονείς λοιπόν που έχουν παιδιά άνω των 3 ετών θα πρέπει να επανεξετάσουν ξανά τους λόγους για τους οποίους βάζουν τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved