Παιδί και προβλήματα ύπνου, η παιδίατρος του Mothersblog συμβουλεύει! (part 1)

Ένα πολύ συχνό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι το θέμα του ύπνου. Οι συνηθέστερες δυσκολίες είναι:

Παιδί και προβλήματα ύπνου, η παιδίατρος του Mothersblog συμβουλεύει! (part 1)

Άρνηση κατάκλισης και ύπνου

Είναι πολύ συνηθισμένο πρόβλημα της νηπιακής ηλικίας. Το παιδί αρνείται να πάει για ύπνο, ζητά να κοιμηθεί στο κρεβάτι των γονιών ή να κοιμηθεί ο γονιός μαζί του.
Τα συχνότερα αίτια, είναι τα εξής:
1. Άγχος αποχωρισμού από τους γονείς.
2. Πολύ αυστηρό και άκαμπτο ωράριο κατάκλισης ή αντίθετα ακατάστατες ώρες ύπνου, που διαταράσσουν τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης.
3. Πολύωρος ύπνος το απόγευμα ή αντίθετα υπερβολική κούραση και πολλά ερεθίσματα το απόγευμα.
4. Φόβος για το σκοτάδι και την απόλυτη ησυχία ή αντίθετα δυνατοί θόρυβοι από αδέλφια, τηλεόραση, γείτονες.
5. Τρομακτικά θεάματα και ιστορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας και ιδίως πριν από τον ύπνο.
6.Χρησιμοποίηση του ύπνου ως τιμωρία από τους γονείς.
7. Βίαιη προσαγωγή από το παιχνίδι στο κρεβάτι, χωρίς προειδοποίηση. Έλλειψη προετοιμασίας για τον ύπνο, με μορφή κάποιας τελετουργίας.
8. Προβλήματα σχέσεων των γονιών, τα οποία αντιλαμβάνεται το παιδί.

Αντιμετώπιση:

Τα περισσότερα παιδιά με διαταραχή ύπνου ανταποκρίνονται καλά, όταν αντιμετωπίζονται τα αίτια. Σε όλες τις περιπτώσεις είναι χρήσιμο να υπάρχει μικρή τελετουργία πριν από τον ύπνο (μπάνιο, αγκάλιασμα, χάδια, παραμύθια) και μετά να μένει στο κρεβάτι μέχρι να κοιμηθεί παίζοντας ήσυχα, χωρίς να επιμένουν οι γονείς να κοιμηθεί αμέσως, αφήνοντας αναμμένο κάποιο χαμηλό φως, ενδεχομένως ακούγοντας παραμύθια από μαγνητόφωνο και σταματώντας τους δυνατούς θορύβους.

Αν κλαίει, το επισκέπτονται κατά διαστήματα, τα οποία γίνονται όλο και μεγαλύτερα, αλλά εγκαταλείπουν το δωμάτιο του πριν κοιμηθεί, για να μάθει ότι πρέπει να κοιμάται μόνο του και σε καμία περίπτωση δεν το παίρνουν στο δωμάτιό τους και πολύ περισσότερο στο κρεβάτι τους. Το παιδί πρέπει να κοιμάται σε ξεχωριστό δωμάτιο πριν γίνει 6 μηνών. Σε εξαιρετικές επίμονες περιπτώσεις συνιστώνται ήπια ηρεμιστικά.

Αφύπνιση κατά τη διάρκεια της νύχτας

Μέχρι τον 6ο μήνα τα παιδιά συνήθως ξυπνούν συχνά τη νύχτα. Μετά βαθμιαία κοιμούνται στη διάρκεια της νύχτας, φαινόμενο που είναι επίκτητο. Μερικά παιδιά εξακολουθούν να ξυπνούν τη νύχτα, να κλαίνε και να δυσκολεύονται να κοιμηθούν.

Συνιστάται να εφαρμόζεται η ίδια τακτική που εφαρμόζεται στην άρνηση κατάκλισης, δηλαδή επισκέψεις των γονιών στο δωμάτιο του παιδιού για να το καθησυχάζουν, αλλά ποτέ να μην ανάβουν φώτα, να μην μιλούν δυνατά, να μην παίζουν μαζί του, να αποφεύγουν όσο είναι δυνατόν να του δίνουν γεύμα, γιατί δημιουργούνται συνήθειες που σταματούν δύσκολα.

Αυτονόητο είναι ότι πρέπει να τηρούνται οι υγιεινές συνθήκες που προσφέρουν αδιατάρακτο και ευχάριστο ύπνο

Να μην είναι στενό το κρεβάτι, τα ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα να είναι άνετα (ιδιαίτερη προσοχή στο υπερβολικό ντύσιμο, το οποίο προκαλεί δυσφορία), το δωμάτιο να έχει κανονική θερμοκρασία (γύρω στους 20οC) να είναι καλά αερισμένο, να υπάρχει διακριτικό φως και όχι υπερβολικοί θόρυβοι.

Σε επίμονες περιπτώσεις να συνιστάται στους γονείς να αναλαμβάνουν εναλλάξ τη φροντίδα του παιδιού, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας εδώ

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Πηγή: Κλινική Παιδιατρική Α.Κωνσταντόπουλος και συνεργάτες.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved