Δυνατή μνήμη από... κούνια! Έτσι θα ενισχύσετε τη μνήμη του μωρού σας!

Η αλήθεια είναι ότι από τη βρεφική μας ηλικία δε θυμόμαστε τίποτα, αυτό όμως δε σημαίνει και ότι αυτήν την περίοδο δεν είχαμε μνήμη. Ίσα ίσα! Η κατάσταση που είναι η μνήμη μας σε αυτήν την ηλικία παίζει καθοριστικό ρόλο για την μετέπειτα ανάπτυξή της!

Δυνατή μνήμη από... κούνια! Έτσι θα ενισχύσετε τη μνήμη του μωρού σας!

Τα μωρά δε θυμούνται την πρώτη φορά που περπάτησαν την πρώτη τους επίσκεψη σε ζωολογικό κήπο ή το αγαπημένο τους παιχνίδι. Σε αυτήν την ηλικία, ο ρόλος της μνήμης είναι να κάνει το μωρό σας να κατανοεί σιγά σιγά το περιβάλλον του. Σταδιακά θα αρχίσει να αναγνωρίζει πρόσωπα, γεύσεις και όσο περνάνε τα χρόνια, η μνήμη του θα δυναμώνει!

Η ικανότητα της μνήμης αναπτύσσεται από μόνη της, υπάρχουν όμως μερικοί τρόποι να την ενισχύσετε! Ποιοι είναι αυτοί;

1. Δημιουργήστε συνεχώς νέες εμπειρίες και νέες παραστάσεις για το μωρό σας!
Κάθε καινούρια εμπειρία για το μωρό σας ενεργοποιεί και μία νέα λειτουργία του εγκεφάλου! Ακόμα και το μικρό σας αργότερα δε θυμάται σχεδόν τίποτα από τη βρεφική του ηλικία, οι συνεχώς νέες παραστάσεις θα έχουν κάνει τη δουλειά τους!

2. «Η επανάληψη είναι μήτηρ μαθήσεως!»
Το μικρό σας κάνοντας κάτι ξανά και ξανά θα του γίνει συνήθεια. Το ιδανικό είναι να καθιερώσετε μερικές τέτοιες συνήθειες, να φροντίζετε όμως ταυτόχρονα να τις πραγματοποιείται με κάποιες παραλλαγές. Έτσι θα πετύχετε δύο πράγματα: από τη μία η μνήμη θα ενισχύεται για αυτά τα οποία ήδη ξέρει και ταυτόχρονα θα βρίσκει τρόπους να μαθαίνει νέα πράγματα πιο εύκολα.

3. Μιλάτε του όσο πιο πολύ μπορείτε
Οι λέξεις βοηθάνε πάρα πολύ στην ανάπτυξη της μνήμης του μωρού σας! Μπορεί το ίδιο να μη μιλάει, όμως όσο περισσότερο του μιλάτε εσείς, τόσο συνδέει λέξεις με μνήμες , με παραστάσεις και εμπειρίες.

4. Βάλτε μουσική!
Σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε πρόσφατα στο Carnegie Mellon University, η μελωδία και ο ρυθμός της μουσικής κάνουν τα μωρά να απομνημονεύουν πιο εύκολα.

5. Χαμογελάστε!
Και όμως! Όπως υποστηρίζουν κάποιοι ερευνητές από το Brigham Young University , τα μωρά θυμούνται πιο εύκολα εικόνες ή παραστάσεις, όταν αυτές συνοδεύονται με ένα χαμόγελο ή μία χαρούμενη φωνή!

6. Παίξτε παιχνίδια μνήμης
Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε διάφορα παιχνίδια κατάλληλα για να δυναμώσετε τη μνήμη του μωρού σας. Παίξτε μαζί του από όταν ακόμα είναι μικρό και σε συνδυασμό με τα παραπάνω θα εξασφαλίσετε το καλύτερο για το μικρό σας!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved