Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα βήματα του μωρού σας!

Πολλές είναι οι ερωτήσεις που κατακλύζουν το κεφάλι μίας νέας μανούλας μιας και όλα είναι πρωτόγνωρα για εκείνη. «Πότε θα περπατήσει το παιδί μου;», «Γιατί άργησε να περπατήσει», «Να το βάλω σε στράτα;», είναι μόνο λίγα από τα ερωτήματα.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα πρώτα βήματα του μωρού σας!

Πότε θα κάνει τα πρώτα του βήματα
Ένα παιδί τα πρώτα του βήματα τα κάνει μετά τον πρώτο χρόνο. Όταν δηλαδή περάσει τους δώδεκα μήνες και πάντα υποστηριζόμενο από το χέρι της μαμάς, του μπαμπά ή κάποιου αντικειμένου ή επίπλου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα πρώτα βήματα ενός παιδιού είναι ασταθή καθώς υπάρχει κάμψη στους αγκώνες προσπαθώντας να βρει την ισορροπία του. Στον 15ο-16ο μήνα το παιδί θα σταθεροποιήσει το βάδισμά του ώστε να «φύγει»!

Σε ποιες περιπτώσεις αργεί ένα παιδί να περπατήσει
Σύμφωνα με τους παιδίατρους όμως, υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που κάνουν έως και 2 χρόνια για να περπατήσουν. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο γονιός δεν ασχολείται μαζί του όσο θα έπρεπε ώστε να το παρακινήσει να κάνει τα πρώτα του βήματα ή είτε γιατί το παιδί είναι παχύσαρκο.

Πώς θα το βοηθήσουμε να περπατήσει
Το παιδί για να περπατήσει πρέπει να νιώθει τη σιγουριά και την ασφάλεια. Αυτό μπορείτε να το επιτύχετε με δύο τρόπους.
α) Κρατώντας το από τα χέρια
β) Βάζοντάς το να κρατιέται από έπιπλα όπως, καναπέ, πάγκο, τραπέζι.
Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί αν το παιδί πέσει και χτυπήσει, θα φοβηθεί και θα οπισθοδρομήσει, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τη βάδισή του.

«Ναι» ή «Όχι» στη στράτα;
Οι περισσότεροι παιδίατροι απαντούν «Όχι»! Αυτό γιατί μπορεί να προκαλέσει δύο «κακά» στο παιδί. Το πρώτος λόγος που δεν θέλουν ένα παιδί να χρησιμοποιεί τη στράτα, είναι τα ατυχήματα. Ένα παιδί που είναι στη στράτα, παίρνει δύναμη και τρέπει. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έναν τραυματισμό καθώς η στράτα μπορεί να γυρίσει και να ρίξει το παιδί. Ο δεύτερος λόγος είναι ο λεγόμενος «μπαλαρίνα». Ένας ακόμη λόγος που οι παιδίατροι λένε «όχι» στην στράτα, είναι επειδή το παιδί θα μάθει να στηρίζετε στις μύτες των παιδιών και θα έχει ως αποτέλεσμα αργότερα να περπατά στις μύτες των ποδιών κάτι που είναι λάθος.

Αν παρόλα αυτά κάποιος γονιός θέλει να βοηθήσει το παιδί του και να χρησιμοποιήσει στράτα, οι παιδίατροι προτείνουν τις στράτες που το παιδί κρατά και σπρώχνει σαν καροτσάκι και πάλι όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα, μόνο για 1-1,5 μήνες. Όχι παραπάνω!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved