Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει;

Το να αποκτάς ένα μωρό είναι μια απίστευτη εμπειρία. Από την αρχή ανυπομονούμε να μας μιλήσει και να αρχίσει να μας λέει τι θέλει. Εάν τύχει να έχετε ένα μωρό που δεν μιλά σωστά και θέλετε να το βοηθήσετε, υπάρχουν τρόποι να το κάνετε.

Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να μιλήσει;

1. Να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα των ενηλίκων. Μιλάτε στα παιδιά σας με κανονικές λέξεις για να καταλαβαίνουν πως πρέπει να μιλούν και να μην βγάζουν άλλες λέξεις που δεν έχουν κανένα νόημα.

2. Να μιλάτε απευθείας στο παιδί σας και να το κοιτάτε όταν του μιλάτε. Να μένετε αρκετή ώρα δίπλα του μιλώντας του και να του κάνετε ερωτήσεις ακόμη κι αν δεν μπορούν να απαντήσουν.

3. Να τους λέτε τι κάνετε. Εάν έχει έρθει η ώρα να τους αλλάξετε ρούχα, να τους περιγράφετε τι πρέπει να κάνουν. «Βγάλε τα παπούτσια, βγάλε το παντελόνι και το πουκάμισο», αν αυτές οι φράσεις επαναλαμβάνονται κάθε φορά που αλλάζετε ρούχα στο μωρό σας θα μάθει και τη διαδικασία.

4. Να τους διαβάζετε όσο πιο συχνά μπορείτε. Λεξικά με φωτογραφίες θα τους μάθουν νέες λέξεις. Δείξτε τους τις φωτογραφίες στο βιβλίο και διαβάστε τους. Επίσης, διαβάστε τους μικρές ιστορίες αλλάζοντας τη φωνή σας για κάθε άλλο χαρακτήρα.

5. Προσπαθήστε να μην μουρμουρίζετε για να μην μπερδέψετε το παιδί σας. Μπορεί να σκεφτεί ότι δεν έχει σημασία να μιλάει εάν βλέπει ότι κανείς δεν σας απαντάει.

6. Παίξτε ξανά και ξανά τα ίδια παιχνίδια με το παιδί σας. Αρχίστε με απλές λέξεις. Δείξτε ένα παιχνίδι και πείτε το όνομά του. Ρωτήστε τα αν μπορούν να πουν τη λέξη «παιχνίδι» και βοηθήστε τα να τη μάθουν. Δώστε τους μετά το παιχνίδι και κάντε το ίδιο με άλλα πράγματα.

7.Κρατήστε κλειστή την τηλεόραση όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην. παρκάρετε το μωρό σας μπροστά σε μια οθόνη, τουλάχιστον για πολλή ώρα. Λίγο δεν πειράζει, αλλά το πολύ είναι άσχημο. Λέγεται ότι αν η τηλεόραση μείνει ώρα ανοικτή και το παιδί σας βλέπει δεν αποκλείεται να προκαλέσει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής. Εάν δεν μπορείτε να είστε μαζί τους τότε βάλτε τα σε ένα πάρκο και αφήστε τα να παίξουν με τα παιχνίδια σας.

8. Να είστε υπομονετικές. Τα μωρά μαθαίνουν σε διαφορετικό χρόνο το καθένα και μην αγχωθείτε εάν δείτε ότι δεν μιλάει τόσο γρήγορα όσο ένα άλλο μωρό. Μπορεί να μην το πιστεύετε, αλλά να ξέρετε ότι θα μιλήσει όταν είναι έτοιμο. Μετά ίσως και να ελπίζετε να μην μιλούσε τόσο πολύ!

9. Εάν δείτε ότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται ενώ το μωρό σας έχει μεγαλώσει αρκετά δείτε το γιατρό. Καλό θα είναι σε μια τέτοια περίπτωση να εξετάσετε μήπως υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και τότε ο γιατρός θα σας βοηθήσει να το ξεπεράσει.

10. Να αγαπάτε τα παιδιά σας όπως είναι. Εάν τα πιέζετε να μιλήσουν πριν να είναι έτοιμα μπορεί να τους κάνει κακό. Περιμένετε και θα δείτε ότι θα συμβεί.

Μην αγχώνεστε εάν το παιδί σας δεν μιλάει και πότε θα το κάνει. Αν ο γιατρός σας δεν σας δώσει κάποιο άλλο λόγο τότε να μην ανησυχείτε και όταν είναι έτοιμο θα το κάνει. Μέχρι τότε να συνεχίσετε τις προσπάθειες και να τους δείχνετε πόσο τα αγαπάτε.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved