Ο ύπνος ενός παιδιού από νεογνό έως νήπιο: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Πολλοί γονείς ανησυχούν ιδιαιτέρως για το πόσες ώρες πρέπει να κοιμάται ένα παιδί. Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι.

Ο ύπνος ενός παιδιού από νεογνό έως νήπιο: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουμε από την παιδίατρο Μαριαλένα Κυριακάκου

Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι το παιδί που πηγαίνει στο κρεββάτι του αδιαμαρτύρητα, αποκοιμιέται εύκολα, για διάρκεια 8-9 ώρες χωρίς διακοπή, από νεογέννητο έως ενήλικας , είναι περίπτωση σπανιότατη.

Πρόσφατη μελέτη στη Νέα Υόρκη αναφέρει ότι στα δύο χρόνια 70% των παιδιών αρνούνται σε τακτική βάση να πάνε για ύπνο, 52% ξυπνούν στη μέση της νύχτας και 17% έχουν τακτικά εφιάλτες. Σε ηλικία τριών ετών τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 46%, 52%, 18% και σε ηλικία τεσσάρων ετών 56%, 56% και 36%.

Αλλες μελέτες στην Αγγλία δίνουν χαμηλότερα ποσοστά. Μόνο 27% των βρεφών και των δίχρονων παιδιών ξυπνούν τη νύχτα και μόνο 14% των τρίχρονων.Κάποιες άλλες μελέτες κατέδειξαν ότι 37% των παιδιών ηλικίας 2 ετών που έμεναν με τους γονείς τους ξυπνούσαν στη μέση της νύχτας σε σύγκριση με μόνο 3% των παιδιών ίδιας ηλικίας που διέμεναν σε ίδρυμα.

Ολες οι παραπάνω έρευνες αφορούν φυσιολογικά παιδιά και δείχνουν το εύρος και την ποικιλομορφία των συνηθειών του ύπνου που μπορεί να ισχύσει για το κάθε παιδί.

Πιο αναλυτικά, η περίοδος ύπνου σε ένα φυσιολογικό παιδί μπορεί να έχει διαφορετική διάρκεια αναλόγως την ηλικία του παιδιού.

ΝΕΟΓΝΟ

Στο νεογνό ο ύπνος μοιράζεται κατά τη διάρκεια του 24ώρου. Δεν ξεχωρίζει μέρα και νύχτα το νεογνό. Η συνήθης διάρκεια του ύπνου του είναι 3-4 ώρες, ενώ μπορεί να μένει ξύπνιο για συνεχόμενη 1-1,5 ώρα κι ύστερα πάλι κοιμάται. Από το τέλος του 1ου μήνα ζωής όμως αρχίζει να κοιμάται περισσότερο τη νύχτα.Στίς 2 εβδομάδες ζωής μπορεί να κοιμάται χωρίς διακοπή μλεχρι και τέσσερις ώρες. Σε ηλικία 5 μηνών μπορεί να ξεπεράσει και τις επτά ώρες.

ΒΡΕΦΙΚΗ ΕΩΣ ΝΗΠΙΑΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Στη βρεφική ηλικία σε ηλικία 3 μηνών περίπου 70% καταφέρνουν να έχουν συνεχή ύπνο από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 5 τα ξημερώματα, σε ηλικία 6 μηνών 83% και σε ηλικία 12 μηνών 90%. Σχεδόν όμως οι μισοί γονείς αναφέρουν κάποιες δυσκολίες με αφυπνίσεις τη νύχτα κατά τον δεύτερο χρόνο ζωής κι ας είχαν ρυθμιστεί οι ώρες ύπνου στη βρεφική ηλικία.

ΓΕΝΙΚΑ

  • Στο τέλος του πρώτου χρόνου το μέσο παιδί κοιμάται μία μεγάλη περίοδο τη νύχτα και μία με δύο φορές και κατα τη διάρκεια της μέρας. Συνολικά κοιμάται περίπου 14 ώρες.
  • Στον δεύτερο χρόνο ζωής κοιμάται περίπου συνολικά για 13 ώρες με έναν ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Μεταξύ 4-5 ετών τα περισσότερα παιδιά εγκαταλείπουν τη συνήθεια του ύπνου στη διάρκεια της ημέρας και συνολικά οι ώρες ύπνου μειώνονται σε 11ώρες.
  • Η μείωση ωρών ύπνου συνεχίζεται σταδιακά μέχρι το τέλος της εφηβείας που φτάνει σε 7-8 ώρες.

Θα χαρώ να απαντήσω σε οποιαδήποτε απορία σας μανούλες και πατερούληδες εδώ
Μαριαλένα Κυριακάκου, Παιδίατρος

marialenakyriakakou@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved