Κοινωνικοποίηση, συνεργασία, επίλυση προβλημάτων: Αυτά τα skills μαθαίνει στα παιδιά το τρενάκι

Παίζοντας με φίλους.

Κοινωνικοποίηση, συνεργασία, επίλυση προβλημάτων: Αυτά τα skills μαθαίνει στα παιδιά το τρενάκι

Το παιχνίδι είναι αναπόσπαστο μέρος της παιδικής ηλικίας. Αποτελεί έμφυτη επιθυμία των παιδιών και το γνωρίζετε πολύ καλά, μανούλες, αφού τα παιδιά, πάντα βρίσκουν τρόπο να παίξουν, ακόμη και αν δεν έχουν στη διάθεση τους τα παιχνίδια τους. Το μικρό σας μεγαλώνει και αρχίζει και ενθουσιάζεται όλο και περισσότερο με ό,τι μπορεί να του εξάψει τη φαντασία – ακόμα και αν είναι κάτι που σε εσάς φαίνεται ένα «απλό» τρενάκι.

Κι όμως τα παιδιά, έχουν τη δυνατότητα να εμπνέονται από κάθε τι και να δημιουργούν τους δικούς τους φανταστικούς κόσμους παιχνιδιού. Διαφωνίες, ένταση, γέλια, δύσκολες αναβάσεις και αγωνία είναι τα χαρακτηριστικά του παιχνιδιού τους, με ό,τι κι αν ασχολούνται. Κι αν σας κάνει εντύπωση τι είναι αυτό που τα κάνει να «κολλήσουν» με το τρενάκι τους, καλό είναι να γνωρίζετε ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι, τους προσφέρει πολλά περισσότερα από «απλή» διασκέδαση.

mattel-trenaki1.jpg

Πράγματι, η πρόσφατη μελέτη του ερευνητή Δρ Salim Hashmi από το King’s College του Λονδίνου, για την εταιρία αγαπημένων παιχνιδιών Mattel και τον Τόμας το Τρενάκι, αποδεικνύει πόσο ωφέλιμο είναι το παιχνίδι με τρενάκια, για την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων στα παιδιά.

Το παιχνίδι με το τρενάκι ωφελεί τα παιδιά – Τι έδειξε η μελέτη

«Το συλλογικό παιχνίδι με τρενάκια θα μπορούσε να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της ομαδικής δουλειάς, της διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας καθώς τα παιδιά μοιράζονται ιστορίες, ιδέες και παίζουν μαζί», αναφέρει ο Δρ Salim Hashmi, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας και τονίζοντας τα οφέλη του συνεργατικού παιχνιδιού με τρενάκια στα παιδιά.

Σύμφωνα με ίδια μελέτη, όλα τα παιδάκια, ανεξάρτητα από τις διαφορετικές κουλτούρες και νοοτροπίες τους, απολαμβάνουν να παίζουν με τα τρενάκια με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Αγοράκια και κοριτσάκια παρουσιάζονται περισσότερο κοινωνικά όταν παίζουν με τα τρενάκια τους, απ’ ότι με άλλα παιχνίδια γιατί βρίσκονται σε καταστάσεις που μοιάζουν ρεαλιστικές και εξάπτουν τη φαντασία τους. Δημιουργούν διαλόγους για να προσδιορίσουν την ιστορία και τους ρόλους που θα πάρει ο καθένας και διαμορφώνουν την ιστορία και το αποτέλεσμα- λύση που θέλουν να προσεγγίσουν. Μαθαίνουν να δουλεύουν μαζί για ένα σκοπό: Να ζήσει το τρενάκι τους την περιπέτεια που δημιουργεί το μυαλουδάκι τους, κάθε φορά!

mattel-trenaki2.jpg

Μεταξύ των πιο σπουδαίων συμπερασμάτων της μελέτης αυτής είναι το ότι η δημιουργική ώρα που περνούν τα μικρά στο παιχνίδι με τρενάκι αναπτύσσει την ικανότητά τους για επίλυση προβλημάτων, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας με τους φίλους τους.

Όταν, για παράδειγμα, το τρενάκι τους δεν μπορεί να ανέβει τις ανηφορικές σιδηροδρομικές γραμμές, καλούνται να συζητήσουν τον τρόπο που θα το βοηθήσουν: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, το τρενάκι πρέπει σύντομα να φτάσει στον προορισμό του! Διαπραγματεύονται, λοιπόν, τις διαθέσιμες επιλογές, διαφωνούν αλλά και αποφασίζουν για να συνεχίσουν το παιχνίδι τους. Το τρενάκι φτάνει στον προορισμό του, ολοκληρώνοντας το φανταστικό ταξίδι που τα παιδάκια είχαν σχεδιάσει και νιώθουν την απόλυτη ικανοποίηση. Εξελίσσονται μαζί με τους φίλους τους, αναπτύσσουν τη γλώσσα και το χιούμορ τους καθώς οι ήχοι και οι λέξεις που δημιουργούν σε κάθε πορεία με το τρενάκι τους, τους βγαίνουν αυθόρμητα και διασκεδάζουν αυθεντικά, ενώ παράλληλα, αναπτύσσουν βασικές και εξαιρετικά χρήσιμες δεξιότητες.

Τόμας το Τρενάκι: Το ταξίδι στις περιπέτειες της ζωής παρέα με τους φίλους

Με ποιον τρόπο αναπτύσσουν όλα αυτά τα key skills που τους χρειάζονται για όλη τους τη ζωή; Φυσικά, με τη βοήθεια του αγαπημένου τους τρένου: Τόμας το Τρενάκι!

Ποιο παιδάκι δεν γνωρίζει τον Τόμας το Τρενάκι της αγαπημένης εταιρίας Mattel; Ποιο δεν έχει επιβιβαστεί στις απίθανες διαδρομές του για να περιηγηθεί στις νέες εμπειρίες της ζωής που δημιουργεί με τους φίλους τους;

Ο Τόμας το Τρενάκι προσφέρει αμέτρητες ευκαιρίες για παιχνίδι, καθώς τα παιδάκια καλούνται να δημιουργήσουν τις περιπέτειές του, ενώ ζητά τη βοήθεια αυτών και των φίλων τους για να φτάσει γρήγορα στον προορισμό του. Νέες εμπειρίες με θέμα τη φιλία και τη συνεργασία περιμένουν κάθε φορά τους μικρούς ταξιδιώτες, ενώ πέρα από τη διασκέδαση, τα μικρά σας καλλιεργούν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, μαθαίνοντας να παίζουν με τους άλλους. Μαθαίνουν να ορίζουν κοινούς στόχους και να φτιάχνουν νέες ιστορίες ξανά και ξανά. Και το καλύτερο; Τα παιδιά μπορούν να ενώνουν τα διάφορα τρενάκια της συλλογής τους, δημιουργώντας καινούρια, μακρινά ταξίδια, γεμάτα περιπέτεια.

mattel-trenaki3.jpg.png

Τα συμπεράσματα της έρευνας του Δρ Hashmi για τη Mattel είναι σαφή: Χωρίς καμία εξαίρεση, τα παιδάκια έχουν μόνο να κερδίσουν παίζοντας παιχνίδια με τρενάκι, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Σε κάθε διαδρομή που κάνουν παρέα με τους φίλους τους, έχουν την ευκαιρία να κατανοούν περισσότερο τον άλλον, να μαθαίνουν να συνεργάζονται και να κοινωνικοποιούνται. Και, είμαστε όλοι βέβαιοι, δεν υπάρχει κάτι που να ευχαριστεί τις μανούλες περισσότερο, από τα ευτυχισμένα, χαρούμενα παιδιά που κάθε φορά εκπλήσσουν με τις νέες δεξιότητες που κατακτούν!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved