Το τρενάκι ξεκινά το ταξίδι του και τα παιδιά μας μεγαλώνουν, σκέφτονται, κοινωνικοποιούνται

Μαθαίνοντας μέσα από το παιχνίδι.

Το τρενάκι ξεκινά το ταξίδι του και τα παιδιά μας μεγαλώνουν, σκέφτονται, κοινωνικοποιούνται

Ξύλινο, «παραδοσιακό» ή σύγχρονο, πολύχρωμο και… γελαστό, ένα τρενάκι υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει στα σπίτια, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά. Είναι το παιχνίδι με το οποίο ταυτιζόμαστε κι εμείς οι γονείς, είναι ένα παιχνίδι που έρχεται με τη δύναμη της παράδοσης και προχωρά στο μέλλον μαζί μας. Μια πορεία που μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς τα πλεονεκτήματα του παιχνιδιού με τρενάκι είναι πολλά, σημαντικά και αφορούν στην ίδια την ανάπτυξη των παιδιών μας.

Τα παιδιά αφοσιώνονται στο τρενάκι τους και ασχολούνται με τις ώρες με το φανταστικό του ταξίδι, με τους περιπετειώδεις επιβάτες του και τους πανέξυπνους μηχανοδηγούς του, που βρίσκουν λύσεις μπροστά σε όποιο απρόοπτο συναντήσουν μπροστά τους: Μπορεί να είναι μια ξαφνική κατολίσθηση που «έκλεισε» τις ράγες, μπορεί να είναι ένα πέρασμα από τη μυστηριώδη Σπηλιά των Κρυστάλλων, μπορεί να είναι ό,τι καλλιεργήσει η φαντασία των παιδιών, ανά πάσα στιγμή.

mattel1.jpg

Το παιχνίδι άλλωστε, όπως γνωρίζουμε καλά όλες οι σύγχρονες μαμάδες, είναι το μέσο για την ανάπτυξη των παιδιών μας σε κάθε φάση της ζωής τους. Μάλιστα το παιχνίδι βοηθά τα παιδιά να αναπτύσσονται τόσο σωματικά, καλλιεργώντας δεξιότητες όπως η λεπτή κινητικότητα, για παράδειγμα, όσο και πνευματικά, καθώς καλλιεργούν τη σκέψη και τα συναισθήματά τους – πρώτα από όλα τη φαντασία τους!

Μία επιστημονική μελέτη για τα οφέλη του παιχνιδιού με τρενάκι

Πέραν όμως από τη φαντασία, το παιχνίδι με το τρενάκι ωφελεί πολλαπλώς τα παιδιά, όπως έδειξε μεγάλη επιστημονική έρευνα από τη Mattel, τον Τόμας το Τρενάκι και το King’s College του Λονδίνου, υπό τον ερευνητή δρ Salim Hashmi. Η συγκεκριμένη μελέτη, μάλιστα, ασχολήθηκε αποκλειστικά με τα οφέλη που έχει το παιχνίδι με το τρενάκι για τα παιδιά.

MATTEL5.jpg

Τα συμπεράσματα ήταν σαφή και κατέδειξαν ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν μια σειρά από ιδιότητες: Τις κοινωνικές τους δεξιότητες, την ικανότητα συνεργασίας και συνύπαρξης, αλλά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων, μεταξύ αυτών. Τα παιδιά μοιράζονται τα τρενάκια τους, μοιράζονται όμως και ιδέες παιχνιδιού, ενώ συνεργάζονται για να χτίσουν νέες διαδρομές και νέες πίστες, σταθμούς και βοηθητικά κτήρια, ενώ ενισχύεται η αίσθησή τους για την ομαδική εργασία, την αποτελεσματική επικοινωνία και τη διαχείριση ευθυνών. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι με τρένο, που στην πορεία του μαθαίνει στα παιδιά τη σπουδαιότητα της συνεργασίας για την επίλυση προβλημάτων, σε όλα τα επίπεδα, ενώ ενθαρρύνονται να αποκτήσουν μια πολύτιμη ιδιότητα, που σήμερα, είναι δυσεύρετη: Να σκέφτονται «έξω από το κουτί».

Παίζοντας με τον Τόμας το Τρενάκι

Ο Τόμας το Τρενάκι είναι ένα από τα παιχνίδια με τα οποία λατρεύουν να παίζουν τα παιδιά. Με ζωηρά χρώματα και παχνιδιάρικη διάθεση, με το γλυκό του χαμόγελο και τα γεμάτα καλοσύνη ματάκια του, ο Τόμας γίνεται «ήρωας» για τα παιδιά, προσκαλώντας τα να ζήσουν μαζί του καινούριες, όλο και πιο ενδιαφέρουσες περιπέτειες. Να κατασκευάσουν τις σιδηροδρομικές του γραμμές, να τακτοποιήσουν στη σειρά που θέλουν τα βαγόνια του, να φανταστούν από πού ξεκινάει και πού πηγαίνει, αυτή τη φορά, ο Τόμας το Τρενάκι αλλά και τι θα συναντήσει στον δρόμο του, ποια εμπόδια καλείται να ξεπεράσει και ποιες λύσεις χρειάζεται να βρει για να αντιμετωπίσει όλα τα απρόοπτα που του συμβαίνουν.

mattel4.png

Μια σειρά από ιδιότητες, που γίνονται ακόμα περισσότερες, όταν τα παιδιά παίζουν με τους φίλους τους. Το συνεργατικό παιχνίδι με τον Τόμας το Τρενάκι μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της ομαδικής εργασίας, της διαπραγμάτευσης και της συνεργασίας, καθώς τα παιδιά μοιράζονται τα παιχνίδια τους, αλλά και τις ιδέες τους παίζοντας μαζί. Επικοινωνούν, κρίνουν, συμφωνούν και διαφωνούν, ενώ μαζί, από κοινού, αναζητούν λύσεις για να ξεπεράσουν τις διαφωνίες τους, αλλά και… τα εμπόδια που συναντά το τρενάκι τους!

Στο πάτωμα τρενάκια, σιδηροδρομικές γραμμές, σταθμοί τρένων και γερανοί, ό,τι μπορεί να κάνει το παιχνίδι των παιδιών πρωτίστως διασκεδαστικό! Τα παιδιά μας διασκεδάζουν με το παιχνίδι τους, όμως εμείς οι μαμάδες μπορούμε να διακρίνουμε και τη σημαντική «δεύτερη ανάγνωση» του παιχνιδιού αυτού. Διότι, αυτή η δεύτερη ανάγνωση μάς δείχνει πώς το παιχνίδι με το τρενάκι είναι για τα παιδιά μας αυτό που τα βοηθάει να αναπτυχθούν, να κοινωνικοποιηθούν, να μεγαλώσουν και να σκεφτούν με τη φαντασία, τη δημιουργικότητα και τη δίψα τους για μάθηση, για δράση!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved