Γιατί το σελήνιο είναι σημαντικό για τη γονιμότητα;

Τα σημαντικά οφέλη του σεληνίου στη γονιμότητα του ζευγαριού.

Γιατί το σελήνιο είναι σημαντικό για τη γονιμότητα;
Σε ποιες τροφές βρίσκεται το σελήνιο; Bigstock

Το σελήνιο βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα και είναι βασικό συστατικό διαφόρων ενζύμων και πρωτεϊνών, που ονομάζονται σεληνοπρωτεΐνες, και βοηθούν στη δημιουργία του DNA ενώ προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες και μολύνσεις.

Αυτές οι πρωτεΐνες συμμετέχουν επίσης στην αναπαραγωγή και στο μεταβολισμό των θυρεοειδικών ορμονών.

Το μεγαλύτερο μέρος του σεληνίου στο σώμα αποθηκεύεται στους μύες , αν και ο θυρεοειδής αδένας έχει επίσης υψηλή συγκέντρωση σεληνίου λόγω των διαφόρων σεληνοπρωτεϊνών που βοηθούν στη λειτουργία του.

7c136cf1-selinio.jpg

Σε ποιες τροφές βρίσκεται το σελήνιο.

Σε ποιες τροφές βρίσκεται το σελήνιο;

Η ποσότητα σεληνίου στα τρόφιμα μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την περιεκτικότητα σε σελήνιο του εδάφους στο οποίο καλλιεργούνται. Οι φυτικές τροφές λαμβάνουν σελήνιο από το έδαφος, το οποίο στη συνέχεια θα επηρεάσει την ποσότητα σεληνίου στα ζώα που τρέφονται με φυτικές τροφές.

Οι ζωϊκές τροφές όπως τα θαλασσινά, τα εντόσθια, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τα βραζιλιάνικα φιστίκια (Brazilian nuts) είναι τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο, αν και τα όσπρια, τα αυγά και τα εμπλουτισμένα δημητριακά περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες.

gonimotita-kai-diatrofi.jpg

Γιατί το σελήνιο είναι σημαντικό για τη γονιμότητα;

To σελήνιο προστατεύει τον οργανισμό από το οξειδωτικό στρες και της υπογονιμότητας. Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα συμπληρώματα σεληνίου είναι ευεργετικά σε άτομα που προσπαθούν να συλλάβουν.

Ειδικότερα, το ποτελεί βασικό στοιχείο για την ανάπτυξη των όρχεων, την κινητικότητα και τη λειτουργία των σπερματοζωαρίων.

Παρότι οι μελέτες που αφορούν το σελήνιο και την ανδρική γονιμότητα είναι περισσότερες, εξίσου σημαντικά είναι τα ευρήματα για την θετική επίδραση του σεληνίου στη γυναικεία γονιμότητα.

Επανειλημμένες μελέτες έχουν δείξει μια σχέση μεταξύ των χαμηλών επιπέδων σεληνίου και του κινδύνου αποβολής.

Με πληροφορίες από το health.clevelandclinic.org, simplysupplements.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved