Γιατί το μωρό βάζει ό,τι πιάνει στο στόμα του;

Γιατί το μωρό βάζει συνέχεια πράγματα στο στόμα του και τι να κάνετε.

Γιατί το μωρό βάζει ό,τι πιάνει στο στόμα του;
Bigstock

Τα μωρά και τα νήπια έχουν τάση να βάζουν ό,τι πιάνουν στο στόμα. Γιατί συμβαίνει αυτό, τι να προσέξετε και τι μπορείτε να κάνετε.

Γιατί τα μωρά βάζουν ό,τι υπάρχει γύρω τους στο στόμα;

Τα μωρά ξεκινούν να βάζουν αντικείμενα στο στόμα μετά την ηλικία των επτά μηνών και το κάνουν ασυνείδητα στην προσπάθειά τους να εξερευνήσουν το περιβάλλον γύρω τους. Στην αρχή βάζουν στο στόμα τα δάχτυλα, τις γροθιές ή τις πατούσες τους και σταδιακά ξεκινούν να βάζουν αντικείμενα και μικρά παιχνίδια που βρίσκονται κοντά τους και που πλέον είναι σε θέση να πιάσουν με τα χέρια τους.

Παράλληλα, στην ίδια ηλικία βγαίνουν και τα πρώτα τους δόντια κάτι που συνεπάγεται ενόχληση και πρήξιμο και πόνο στα ούλα. Λόγω της ενόχλησης στα ούλα, το βρέφος είναι πιθανό να θέλει να βάλει παιχνίδια και άλλα αντικείμενα στο στόμα για να νιώσει ανακούφιση.

]

Πράγματα που τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα και είναι επικίνδυνα

Μικρά παιχνίδια

Εάν δώσετε στο μωρό ένα παιχνίδι, η πρώτη του κίνηση θα είναι να το βάλει στο στόμα. Τα μικρά παιχνίδια είναι ιδιαίτερα επικίνδυνα γιατί το μωρό μπορεί να τα καταπιεί.

Τι να κάνετε: Βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια του μωρού δεν έχουν αποσπώμενα κομμάτια και κρατήστε τα μικρά αντικείμενα σε σημείο που δεν έχει πρόσβαση το βρέφος.

Φυτά

Εάν έχετε φυτά εσωτερικού χώρου, σίγουρα θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον του μωρού και δεν θα τα αφήσει σε ησυχία. Επίσης, είναι πολύ πιθανό να πέσουν στο πάτωμα ξερά φύλλα ή χώμα και το μωρό να τα βάλει στο στόμα.

Τι να κάνετε: Τοποθετήστε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε ψηλά σημεία στο σπίτι και καθημερινά ελέγχετε για φύλλα που ίσως να έχουν πέσει στο πάτωμα ή άλλες ακαθαρσίες.

Απορρυπαντικά και καθαριστικά

Οι χρωματιστές συσκευασίες επίσης δεν περνούν απαρατήρητες από τα μωρά και τα νήπια.

Τι να κάνετε: Κρατήστε τα καθαριστικά σε ντουλάπι που το παιδί δεν έχει πρόσβαση και αποφεύγετε να αφήνετε το παιδί χωρίς επίβλεψη.

Πώς να φροντίσετε τη στοματική υγιεινή του μωρού

Κάντε μασάζ στα ούλα του μωρού. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα καθαρό πανάκι/γάζα, το δάχτυλό σας ή ένα κρύο κουταλάκι.

Δώστε του ένα μασητικό. Τα μασητικά παιχνίδια προσφέρουν ανακούφιση στο μωρό ειδικά όταν ξεκινά να βγάζει τα πρώτα του δόντια. Προτιμήστε τα μασητικά από σιλικόνη και αποφύγετε τα πλαστικά ή τα μεταλλικά.

Βάλτε τα παιχνίδια οδοντοφυΐας στην κατάψυξη. Η κρύα υφή ανακουφίζει από τον πόνο στα ούλα. Επίσης, εάν το παιδί έχει ξεκινήσει τις στερεές τροφές, μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε στην κατάψυξη και κομμάτια από τα φρούτα που τρώει το παιδί.

Χρησιμοποιήστε τα κατάλληλα προϊόντα. Το βούρτσισμα των δοντιών και η φροντίδα των ούλων είναι απαραίτητα από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Αφού το μωρό βγάλει το πρώτο του δόντι είναι βολικό να χρησιμοποιήσετε μία οδοντόβουρτσα σιλικόνης που εφαρμόζει στο δάχτυλο και θα μπορείτε να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο των κινήσεών σας. Όσον αφορά τη χρήση οδοντόκρεμας, η Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστά η ποσότητα της οδοντόκρεμας να είναι όσο ένας κόκκος ρυζιού στα παιδιά έως τριών ετών, και σε μέγεθος μπιζελιού στα παιδιά από την ηλικία των τριών μέχρι τα έξι.

*Με πληροφορίες από parenting.firstcry.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved