Η σημασία της μίμησης για την ανάπτυξη των παιδιών (vid)

Πώς μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν την μίμηση των παιδιών;

Η σημασία της μίμησης για την ανάπτυξη των παιδιών (vid)
Photo by Jonathan Borba on Unsplash

Η μίμηση αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι της παιδικής ηλικίας. Σε κάθε στάδιο τα παιδιά μαθαίνουν βλέποντας, ακούγοντας και πράττοντας, παίζοντας ώρες ατέλειωτες επαναλαμβανόμενα παιχνίδια, επαναλαμβάνοντας αμέτρητα αστεία και μιμούμενοι τα λόγια τραγουδιών ή εκφράσεις μεγαλύτερων (δάσκαλοι, γονείς, διαφημίσεις κ.α.). Αυτοί είναι μερικοί τρόποι που χρησιμοποιούν τα παιδιά για να μιμηθούν και να μάθουν.

Παρατηρώντας κανείς την αναπτυξιακή πορεία ενός παιδιού, θα δει ότι ένα νεογέννητο μερικών ωρών (στις περισσότερες περιπτώσεις) μπορεί να μιμηθεί έναν ενήλικα ο οποίος βγάζει την γλώσσα του κάνοντας τη γνωστή γκριμάτσα.

Από τις πρώτες χειρονομίες που παρατηρούνται στα μωρά (<8 μηνών) είναι τα παλαμάκια και ο χαιρετισμός, τις οποίες και κατακτούν μέσω της μίμησης των ενηλίκων.

Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται αυτές τις ενέργειες ή παρόμοιες προς το παιδί σας τόσο πιο πιθανόν είναι να τις μιμηθεί και να τις εκτελέσει. Μέχρι την ηλικία των 18 μηνών τα μικρά παιδιά θα αρχίσουν να μιμούνται απλές ενέργειες όπως το σκούπισμα ενός τραπεζιού, το ανακάτεμα του φαγητού κ.α.

Πώς μπορούν οι γονείς να ενισχύσουν την μίμηση των παιδιών;

  • Μιμηθείτε το παιδί για να σας μιμηθεί (ήχοι-χειρονομίες- εκφράσεις προσώπου)
  • Διαβάστε παραμύθια
  • Παίξτε με τους ήχους (Ποιο ζωάκι είμαι;)
  • Παίξτε παντομίμα
  • Παρατηρείστε στιγμές όπου μπορεί να μιμηθεί στιγμιαία κάποια χειρονομία, ήχο ή πράξη και δείξτε τον ενθουσιασμό σας ώστε να ενισχύσετε αυτή την συμπεριφορά
  • Παίξτε ρόλους/ θέατρο

Δείτε το αστείο βίντεο με τα αξιολάτρευτα μωράκια που μιμούνται εκτός από τους γονείς τους, και τα κατοικίδιά τους!



© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved