Γιατί το νεογέννητο έχει συχνά λόξιγκα;

  • Γιατί τα νεογέννητα έχουν λόξιγκα τόσο συχνά;
  • Τι μπορείτε να κάνετε;
  • Πώς ο λόξιγκας συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;
Γιατί το νεογέννητο έχει συχνά λόξιγκα;

Τα μωρά μικρότερα του ενός έτους έχουν πολύ συχνά λόξιγκα. Φαίνεται μάλιστα ότι έχουν ήδη από όταν ακόμα βρίσκονται στο περιβάλλον της μήτρας και πιο συγκεκριμένα μετά την 21η εβδομάδα εγκυμοσύνης.

Ο λόξιγκας στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ενοχλεί το μωρό και δεν είναι ανησυχητικός. «Είναι ενόχληση για τους γονείς (ο λόξιγκας), όχι τόσο όμως για το μωρό» αναφέρει η Lynnette Mazur, καθηγήτρια Παιδιατρικής στο University of Texas Health Science Center. Η ειδικός επισημαίνει επίσης ότι οι γονείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό αν ο λόξιγκας επηρεάζει καθημερινές δραστηριότητες του μωρού όπως είναι ο ύπνος και το φαγητό.

Γιατί τα νεογέννητα έχουν λόξιγκα τόσο συχνά;

Ο λόξιγκας είναι η ανακλαστική κίνηση που προκαλείται από ανεξέλεγκτες συσπάσεις του διαφράγματος, με μικρές εισπνοές αέρα, και έχει ως αποτέλεσμα χαρακτηριστικό ήχο.

Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα γιατί τα νεογέννητα έχουν λόξιγκα τόσο συχνά, μία όμως επικρατούσα άποψη είναι ότι ο λόξιγκας τα βοηθάει να αποβάλουν τον αέρα από το στομάχι τους.

Άλλοι παράγοντες που πιθανά να προκαλούν λόξιγκα στο μωρό:

  • Υπερκατανάλωση φαγητού (μητρικό ή ξένο γάλα)
  • Γρήγορη κατανάλωση γάλακτος
  • Κατάποση αέρα
loksiggas paidiou 2

Τι μπορείτε να κάνετε;

Ο λόξιγκας δεν θεωρείται επικίνδυνος για το μωρό και σε σύντομο χρονικό διάστημα περνάει από μόνος του. Εάν ωστόσο παρατηρήσετε ότι το μωρό, ενοχλείται, δοκιμάστε τα εξής:

  • Τρίψτε την κοιλιά ή την πλάτη του – Μία τέτοια κίνηση μπορεί να χαλαρώσει τον μυ του διαφράγματος και να το ανακουφίσει.
  • Βάλτε το μωρό στον ώμο σας για να ρευτεί – Μπορείτε να το δοκιμάσετε αυτό σε περίπτωση που ο λόξιγκας του μωρού είναι αποτέλεσμα υπερβολικής κατάποσης αέρα κατά το τάισμα.
  • Δώστε του την πιπίλα αν τη χρησιμοποιεί – Το πιπίλισμα μπορεί να χαλαρώσει τον μυ του διαφράγματος.
loksigkas mwro

Πώς ο λόξιγκας συμβάλλει στην εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού;

Σύμφωνα με έρευνα του UCL, ο λόξιγκας φαίνεται ότι συμβάλλει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του βρέφους, καθώς προκαλεί συγκεκριμένα εγκεφαλικά κύματα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Clinical Neurophysiology και βασίστηκε σε εγκεφαλικές εξετάσεις νεογνών.

«Οι λόγοι για τους οποίους το μωρό έχει λόξιγκα δεν είναι απολύτως ξεκάθαροι, μπορεί ωστόσο να είναι αναπτυξιακοί, δεδομένου ότι τα έμβρυα και τα νεογέννητα έχουν λόξιγκα τόσο συχνά» αναφέρει η επικεφαλής της μελέτης, Kimberly Whitehead.

Για τις ανάγκες της έρευνας μελετήθηκε η εγκεφαλική δραστηριότητα 13 νεογέννητων. Αυτό που ανακάλυψαν οι ερευνητές, είναι ότι ο λόξιγκας προκαλεί έντονη ανταπόκριση στον εγκεφαλικό φλοιό, προκαλώντας δύο μεγάλα κύματα στην αρχή κι έπειτα ένα τρίτο, το οποίο είναι παρόμοιο με αυτό που προκαλείται όταν το μωρό ακούει κάποιον θόρυβο.

Με πληροφορίες από babycenter.com / neuroscience.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved