Έρευνα: Προβλήματα υγείας για τους ενήλικες που ως παιδιά έχουν δεχτεί κακοποίηση

Σύμφωνα με νέα μελέτη η κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, τα οποία μια ζωή θα ακολουθούν το παιδί.

Έρευνα: Προβλήματα υγείας για τους ενήλικες που ως παιδιά έχουν δεχτεί κακοποίηση

Υπάρχει, σύμφωνα με την μελέτη μια ισχυρή βιολογική συσχέτιση ανάμεσα στα αρνητικά βιώματα των αρχών της ζωής και την σωματική υγεία.

Στους δείκτες που αξιολογήθηκαν συμπεριλαμβάνονται η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός παλμός, οι ορμόνες του στρες, η χοληστερόλη, η περίμετρος της μέσης, η φλεγμονή στον οργανισμό και η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους «Τα νέα», για να αξιολογήσουν την παιδική ηλικία των εθελοντών, τους ζήτησαν να συμπληρώσουν ένα ειδικό ερωτηματολόγιο για οικογένειες υψηλού κινδύνου.

Όπως διαπίστωσαν, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, όσοι εθελοντές είχαν βιώσει παιδική κακοποίηση διέτρεχαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο να έχουν παθολογικά ευρήματα σε πολλαπλούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας.
«Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον βαθμό στον οποίο οι εμπειρίες νωρίς στην ζωή συσχετίζονται δεκαετίες αργότερα με βιολογικούς κινδύνους που επηρεάζουν ολόκληρο τον οργανισμό», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τερέσα Σήμαν, καθηγήτρια Ιατρικής στο Τμήμα Γηριατρικής της Ιατρικής Σχολής David Geffen του UCLA.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν πως οι γονείς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους δίχως αγάπη και με ψυχολογική ή σωματική κακοποίηση, μπορεί να καταστρέφουν για πάντα την υγεία τους», πρόσθεσε η ερευνήτρια δρ Τζούντιθ Ε. Κάρολ, από το Κέντρο Ψυχονευροανοσολογίας Cousins του UCLA.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved