Η ενδομήτρια εγχείρηση που έσωσε τη ζωή ενός εμβρύου

Για τις περισσότερες γυναίκες η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι η καλύτερη της ζωή τους. Όχι όμως για την Μέγκαν Γκούζμαν, που τώρα είναι 25 εβδομάδων έγκυος και τον περισσότερο καιρό ζει μέσα στο άγχος και την αγωνία.

Η ενδομήτρια εγχείρηση που έσωσε τη ζωή ενός εμβρύου


Και όχι άδικα μιας και όταν ήταν περίπου 10 εβδομάδων οι γιατροί ανακάλυψαν πως το έμβρυο που κυοφορεί πάσχει από μια σπάνια πάθηση και έχει φραγμένη ουροδόχο κύστη. Μάλιστα αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και αν δεν γίνει θεραπεία μπορεί και να αποβεί μοιραία.

Όταν εξέτασαν το έμβρυο της Μέγκαν είδαν ότι η κύστη του είχε μεγαλώσει πάρα πολύ και τα ούρα του έφταναν μέχρι τα νεφρά του. Μάλιστα την 15η εβδομάδα, το πρόβλημα έγινε ακόμα πιο έντονο καθώς ο πλακούντας σταμάτησε να παράγει αμνιακό υγρό.

Κανονικά το μωρό πρέπει να παράγει μόνο του από τα ούρα του. Στις περιπτώσεις όμως που η ουροδόχος κύστη είναι φραγμένη, δεν παράγεται άλλο αμνιακό υγρό. Έτσι, το υγρό στον σάκο όλο και λιγοστεύει, το μωρό αρχίζει να δέχεται πίεση στους πνεύμονες και τελικά επέρχεται ο θάνατος.

Οι γιατροί εξέτασαν το έμβρυο και διαπίστωσαν πως τα νεφρά του συνεχίζουν να είναι φυσιολογικά.

Έτσι αποφάσισαν να κάνουν το εξής: Πέρασαν από την κοιλιακή χώρα της μητέρας έναν σωλήνα τον οποίο και τοποθέτησαν στην κοιλιακή χώρα του μωρού -ενδιάμεσα στην ουροδόχο κύστη και στον αμνιακό θύλακα- ώστε να αποφύγουν όλα όσα προκαλεί η έλλειψη αμνιακού υγρού και να αναπτυχθούν τελικά οι πνεύμονες του μωρού κανονικά.

Η εγχείρηση αυτή αν και σώζει το μωρό δεν παύει να είναι υψηλού ρίσκου καθώς μπορεί να επιφέρει σοβαρά μόνιμα προβλήματα στην υγεία του εμβρύου, μπορεί κάποιο όργανο κατά λάθος να τραυματιστεί ή ακόμα και να αποβάλει η μητέρα.

Η Μέγκαν όμως και ο σύζυγός της αποφάσισαν να πάρουν το ρίσκο και να δώσουν στο μωρό τους την ευκαιρία να ζήσει. Τελικά όλα πήγαν καλά χωρίς κανένα πρόβλημα και η Μέγκαν ανυπομονεί για την γέννησή του. Αν και το πρόβλημα δεν έχει διορθωθεί στο μωρό και θα χρειαστεί εγχείρηση μόλις γεννηθεί , μέσα στη μήτρα είναι μια χαρά και αναπτύσσεται κανονικά. Από εμάς, τις καλύτερες ευχές...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved