Υπερκινητικότητα: Χρήσιμες συμβουλές και παιχνίδια για να μείνει το παιδί συγκεντρωμένο

Για ορισμένα παιδιά το να παραμείνουν στη θέση τους για πάνω από δύο λεπτά είναι ακατόρθωτο! 

 

Υπερκινητικότητα: Χρήσιμες συμβουλές και παιχνίδια για να μείνει το παιδί συγκεντρωμένο

Στην ηλικία των δύο ετών είναι κατανοητό, αλλά από πέντε χρονών και πάνω αρχίζει να γίνεται ανησυχητικό εάν το παιδί δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί σε μία δραστηριότητα.

Ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής παραθέτει μερικές χρήσιμες συμβουλές στους γονείς που έχουν παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών και σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερα, ώστε να τα βοηθήσουν.

Για γονείς με παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών

Για τα μικρά παιδιά είναι πολύ σημαντικό να τα επιβραβεύεται κάθε φορά που καταφέρνουν να μείνουν ακίνητα. Ένα παιχνίδι που μπορείτε να κάνετε είναι να το βάλετε να καθίσει στο πάτωμα και να του πείτε « Πόση ώρα μπορείς να μείνεις ακίνητος; Θα αρχίσω να μετράω από τώρα…». Μετρήστε μέχρι το πέντε, επιβραβεύστε το και αφήστε το να φύγει. Κάθε φορά θα αυξάνετε προοδευτικά το χρόνο, ανάλογα με τις δυνατότητες του. Στη συνέχεια, μπορείτε να αντικαταστήσετε το παιχνίδι με το να παίξει μόνο του ήσυχα για τρία λεπτά και όσο περνάνε οι μέρες να αυξάνετε το χρονικό όριο, σύμφωνα πάντα με την πρόοδο και τις δυνατότητες του.

Για γονείς με παιδιά άνω των τεσσάρων ετών

Για τα παιδιά που έχουν ξεπεράσει την ηλικία των τεσσάρων ετών ένα παιχνίδι που μπορείτε να κάνετε είναι να βάλετε το παιδί να καθίσει απέναντι σας και να του ζητήσετε να κάνει το άγαλμα. Στη συνέχεια κάντε μία κίνηση και περιμένετε να την κάνει και εκείνο. Πρέπει να κάνει την ίδια κίνηση και να μείνει ακίνητο στη νέα θέση. Με αυτό το παιχνίδι ενισχύεται η συγκέντρωση προσοχής.

Η γνώμη του ειδικού

Ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής τονίζει ότι για ορισμένα παιδιά είναι μεγάλη η δυσκολία που αντιμετωπίζουν να μείνουν ήσυχα και συγκεντρωμένα σε μία δραστηριότητα. Είναι καλό οι γονείς να τηρούν μία σταθερή στάση απέναντι στα παιδιά τους. Εάν παρατηρήσετε ότι οι προσπάθειες σας για να μείνει συγκεντρωμένο το παιδί δεν έχουν αποτέλεσμα τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν Ειδικό. Παιδιά που δυσκολεύονται να αναπτύξουν την λειτουργία της συγκέντρωσης πιθανότατα να παρουσιάζουν διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved