Τι μπορεί και πρέπει να κάνει ένα βρέφος στους 10 μήνες;

Η επικοινωνία με το μωρό αρχίζει από τις πρώτες μέρες, ωστόσο,η κοινωνική επικοινωνία είναι αμφίδρομη μεταξύ παιδιού και γονέα και όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και καλύτερη.

Τι μπορεί και πρέπει να κάνει ένα βρέφος στους 10 μήνες;

Το βρέφος στους 10 μήνες αρχίζει και κατανοεί κοινωνικές συνθήκες, όπως είναι το «γεια σου»

Τώρα το βρέφος μας μπορεί και κατανοεί ακόμα περισσότερα από το να μας βλέπει και να ανταποδίδει απλά το χαμόγελο. Μπορεί και κατανοεί απλές εκφράσεις «έλα εδώ-πάρε-αντίο». Το «αντίο» στην αρχή το κάνει περισσότερο από μίμηση. Σηκώνει το χεράκι του και χαιρετά όπως τα μαϊμουδάκια χωρίς να έχει τη συνείδηση της πράξης. Με τον καιρό όμως κατανοεί την έννοιά του, «είμαι σε ένα χώρο και αποχωρώ για να πάω αλλού».

Το αναπτυξιακό ορόσημο «κάνε αντίο» είναι πολύ σημαντικό για την κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.

Στρέφει με νόημα τα μάτια του όταν το ρωτάς «που είναι ο μπαμπάς» «που είναι η μαμά»

Ένα δεύτερο σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο του κοινωνικού και συναισθηματικού τομέα είναι να μπορεί να δείχνει με το βλέμμα του και να διαχωρίζει τα άτομα. Για να μπορεί ένα βρέφος να το κάνει αυτό, χρειάζεται να έχει καλές γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες και να διαχωρίζει τα άτομα μεταξύ τους.

Αν ένα παιδί δεν έχει αναπτύξει τις δυο παραπάνω κοινωνικές δεξιότητες

Φροντίζουμε να κάνουμε καθημερινή εξάσκηση στο παιδί σε όλα τα αναπτυξιακά ορόσημα που αναμένουμε για την ηλικία του και βέβαια και σε αυτά της κοινωνικής επικοινωνίας. Αν το βρέφος δεν μπορεί να τα κατανοήσει, απλά του τα δείχνουμε εμείς. Πιάνουμε το χεράκι και κάνουμε αντίο, το γυρίζουμε προς την πλευρά που είναι ο γονιός που αναζητάμε. Σιγά σιγά με την εξάσκηση θα αρχίσει να το μαθαίνει και να αντιδρά.

Αν το παιδί δεν μπορεί να συνεργαστεί για να μάθει τα ορόσημα κοινωνικής επικοινωνίας

Σε περίπτωση που τα βρέφη δε δείχνουν διάθεση να συνεργαστούν, αντιδρούν με άρνηση, τινάγματα του σώματος, στρέφουν αλλού το πρόσωπό τους και η προσπάθεια για εξάσκηση δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, μιλήστε με κάποιον ειδικό σε ένα αναπτυξιακό κέντρο για να σας βοηθήσει.

Η γνώμη του ειδικού

Η κοινωνική επικοινωνία στους 10 μήνες είναι πολύ σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο. Η έλλειψή της ή η αποτυχία στην ανάπτυξή της μέχρι και το 15ο μήνα έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με τον αυτισμό της παιδικής ηλικίας. Παρότι δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο, η καθυστερημένη ανάπτυξη της κοινωνικής επικοινωνίας μάλλον υποδεικνύει την ανάγκη για περαιτέρω νευροαναπτυξιακή διαγνωστική αξιολόγηση (Baird et al, 2000).

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved