Βιβλία για βρέφη και νήπια: Ποια είναι κατάλληλα για το παιδί μου;

Σήμερα η επαφή των παιδιών με τα βιβλία και την τεχνολογία ξεκινά σχεδόν από τους πρώτους μήνες της ζωής τους.

 

Βιβλία για βρέφη και νήπια: Ποια είναι κατάλληλα για το παιδί μου;

Τα κατάλληλα βιβλία ανά ηλικιακή ομάδα.

Βιβλία για βρέφη 2-6 μηνών

Είναι πάνινα ή πλαστικά από μαλακό υλικό για να μη φθείρονται από τα σάλια του μωρού και να μην καταστρέφονται όταν τα βάζει στο στόμα. Τα χρώματα είναι ειδικά σχεδιασμένα, ενώ διαθέτουν γεωμετρικά σχήματα και επαναλαμβανόμενα μοτίβα.

Βιβλία για βρέφη 6-12 μηνών

Είναι σκληρά βιβλία από ανθεκτικό χαρτόνι με απλά σχέδια, λιτές γραμμές και απλές φιγούρες, ώστε το μωρό να μπορεί να διακρίνει τις έννοιες μιας εικόνας. Σήμερα, πολύ συχνά θα βρούμε και διαδραστικά βιβλία από χαρτόνι με κινούμενες υποδοχές ή βιβλία που συνδυάζουν τον ήχο με την εικόνα.

Βιβλία για βρέφη 12-17μηνών

Είναι βιβλία από χαρτόνι με ιστορίες και μεγάλες εικόνες. Το βρέφος επιζητά να παρατηρήσει την εικόνα της ιστορίας και την φαντάζεται. Σε αυτά τα βιβλία χρειάζονται λίγα λόγια, απλές προτάσεις και απλό λεξιλόγιο. Επίσης, σε αυτή την ηλικία ο γονέας μπορεί να αξιοποιήσει το βιβλίο διαδραστικά κάνοντας ερωτήσεις στο παιδί. Έτσι, το παιδί απαντώντας σε ερωτήσεις όπως : πού είναι ο λύκος; τι τρώει το παπάκι; πού έχει κρυφτεί ο λαγός; εμπλουτίζει το λεξιλόγιό του και καλλιεργεί τη γνωστική του ανάπτυξη.

Βιβλία για νήπια 17- 24 μηνών

Σε αυτή την ηλικία έχουμε τα απλά βιβλία από χαρτί. Τώρα πια χρησιμοποιεί περισσότερες λέξεις και φτιάχνει μικρές προτάσεις. Έτσι, μπορούμε να ενθαρρύνουμε το λόγο και τη σκέψή του κάνοντας ερωτήσεις για το ποιος, πού, πότε, τι, πώς. Επίσης, μπορεί να συσχετίζει με άλλες παρόμοιες ιστορίες και να βρίσκει κοινά στοιχειά. Αν σε αυτή την ηλικία τα βάζει στο στόμα, τα δαγκώνει, τα μασά ή τα σκίζει καλό είναι να μιλήσετε με ένα ειδικό.

Βιβλία για νήπια 24- 36 μηνών

Σε αυτή την ηλικία το βιβλίο είναι μέσο εκπαίδευσης. Τώρα το παιδί αναγνωρίζει τη γραφή σαν σύμβολα και συχνά ρωτά τον ενήλικα «τι γραφεί εδώ;». Είναι σε θέση να διαχωρίσει τα γράμματα από τους αριθμούς. Επίσης, μπορεί να πει το δικό του τέλος σε μια ιστορία, να την αλλάξει, αλλά και να τη διηγηθεί το ίδιο με τη σειρά που είναι στο βιβλίο βλέποντας μόνο τις εικόνες.

Βιβλία για νήπια 36 και άνω

Σε αυτή την ηλικία τα βιβλία είναι πολύτιμα. Είναι η πηγή της γνώσης και της πληροφορίας, το μέσο για την εξάσκηση του λόγου και της ευφράδειας, της ανάπτυξης της σκέψης, της λογικής και του συσχετισμού, της παραγωγής νέων ιδεών, της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Το παιδί μαζί με το βιβλίο εξελίσσεται συναισθηματικά νοητικά και μαθησιακά.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved