Πώς να μιλάμε στα παιδιά μας για κοινωνικά θέματα

Σύμφωνα με τον αναπτυξιακό εργοθεραπευτή, μία από τις αρμοδιότητες και ευθύνες που έχουν οι γονείς είναι να μιλούν με τα παιδιά και να τους δίνουν την ευκαιρία να ενημερωθούν γύρω από σημαντικά κοινωνικά θέματα.

Πώς να μιλάμε στα παιδιά μας για κοινωνικά θέματα

Στην πολυτάραχη καθημερινή ζωή που ζούμε οι αφορμές για συζήτηση είναι πολλές

Λίγο να παρακολουθήσεις τις ειδήσεις έχεις αρκετό υλικό. Οικονομική κρίση, ανεργία, κοινωνικός αποκλεισμός, φτώχια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, φυσικές καταστροφές.
Είναι σωστό τα παιδιά και οι έφηβοι να ενημερώνονται για δυσάρεστα κοινωνικά θέματα;

Μία συχνή ερώτηση των γονιών σε ομάδες συμβουλευτικής είναι αν θα πρέπει να μιλούν με τα παιδιά τους για σοβαρά κοινωνικά, καθώς και οικογενειακά θέματα, όπως είναι η ξαφνική ασθένεια ενός συγγενή, η απώλεια της δουλειάς ενός φιλικού προσώπου, τα οικονομικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει η οικογένεια μέσα στην καθημερινότητα.

Ενημερώνουμε το παιδί μας χωρίς να το φορτίζουμε συναισθηματικά και να το τρομοκρατούμε

Δεν κρύβουμε από τα παιδιά μας αυτές τις συζητήσεις, άλλωστε τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία ακούνε και ρουφάνε σα σφουγγάρια όλες τις συζητήσεις που κάνουν οι ενήλικες, ακόμα κι αν αυτοί δεν απευθύνονται σε εκείνα.

Όλοι μας έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ερωτήσεις των παιδιών μας σχετικά με θέματα που ποτέ δε συζητήσαμε με τα ίδια σε προσωπικό επίπεδο. Ο θείος τώρα δε θα έχει δουλειά; Τί θα πρέπει να κάνει;

Τα παιδιά οφείλουν να γνωρίζουν και χρειάζεται να μιλούν, να λένε την άποψή τους και γενικά να συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του κάθε ζητήματος

sizitisi me paidi kai efivo 1

Οι κοινωνίες μας βιώνουν ολοένα και σε μεγαλύτερη συχνότητα ενδοοικογενειακά, κοινωνικά και πολιτισμικά προβλήματα, οι ειδήσεις μεταδίδονται μέσω της τηλεόρασης και του Internet αστραπιαία. Τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να έχουν μια στοιχειώδη ενημέρωση για τον κόσμο στο οποίο ζουν, τι συμβαίνει, να έχουν μια αντίληψη των προβλημάτων και των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία μας ώστε να αποκτήσουν σταδιακά μία εικόνα του κόσμου που τα περιβάλλει.

Ορισμένοι γονείς πιστεύουν ότι είναι σωστότερο το παιδί να ζει ανέμελο και να μη γνωρίζει τις δυσάρεστες πλευρές της κοινωνίας μας

Νομίζω πως είναι υποχρέωσή μας να επανεξετάζουμε αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, να πάψουμε να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά μας υπερπροστατευτικά νομίζοντας ότι θα πληγωθούν αν είναι ενημερωμένα για τα σημαντικά γεγονότα που συμβαίνουν μέσα και έξω από το σπίτι.

Η ενημέρωση και η συζήτηση με το παιδί μας αποτελεί ¨ασπίδα θωράκισης¨ για το παιδί

Είναι σωστότερο να γνωρίζει παρά να ζει σε ένα δικό του κόσμο ουτοπικό. Είναι προτιμότερο να συζητήσει με μας τα σημαντικά παρά με κάποιον άγνωστο τρίτο άνθρωπο.

Τα οφέλη της ενημέρωσης των παιδιών για τα κοινωνικά θέματα και τις ειδήσεις

Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην αναζήτηση λύσεων για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, επιδεικνύουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση, ικανότητα δηλαδή να μπαίνουν στη θέση του άλλου, βάζουν τον εαυτό τους να σκεφτεί πως θα αντιμετώπιζε ο ίδιος το πρόβλημα. Μαθαίνουν να σκέφτονται δημιουργικά και να βρίσκουν θετικές λύσεις και με αυτό τον τρόπο αναγνωρίζουν ότι στην ζωή και στον κόσμο που μας περιβάλλει υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα διατηρούν την αισιοδοξία τους.

Η γνώμη του ειδικού

Η ζωή έχει τον τρόπο να μας προκαλεί και να μας κρατά σε εγρήγορση. Αν ευαισθητοποιήσουμε τα παιδιά μας θα γίνουν πιο ευέλικτα και ψυχικά ανθεκτικά σε κάθε πρόκληση που θα έχουν να αντιμετωπίσουν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved