Πώς επηρεάζει ο συναισθηματικός δεσμός μητέρας - βρέφους την ανάπτυξή του;

Ο δεσμός μητέρας- βρέφους δεν δημιουργείται αυτόματα από τη στιγμή της γέννησης όπως πολλοί νομίζουν, αλλά λίγο αργότερα.

Πώς επηρεάζει ο συναισθηματικός δεσμός μητέρας - βρέφους την ανάπτυξή του;

Πρόκειται για μια φυσική εξέλιξη που παρατηρείται σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Όμως εξελίσσεται και ισχυροποιείται σταδιακά.

Πότε ξεκινάει το συναισθηματικό δέσιμο;

Το συναισθηματικό δέσιμο υπάρχει πριν τη γέννηση , όμως η αμοιβαία αλληλεπίδραση εμφανίζεται γύρω στις 6 εβδομάδες μετά τη γέννηση, ενώ ισχυροποιείται στους 6-8 μήνες. Μέχρι τότε το βρέφος αρχίζει να αλληλεπιδρά συνειδητά με τη μητέρα αλλά δε δείχνει άγχος αποχωρισμού και εύκολα μένει στην αγκαλιά άλλων προσώπων.

Πώς διαμορφώνεται το συναισθηματικό δέσιμο μητέρας παιδιού;

Έχει παρατηρηθεί από τους επιστήμονες ότι τα πρόσωπα που ασχολούνται με τα βρέφη και ιδιαίτερα οι μητέρες, όταν βρίσκονται μαζί τους αλλάζουν κατά πολύ τη συμπεριφορά τους από το συνηθισμένο. Πρόκειται για μια ακούσια αλλαγή του προσώπου της φωνής και του σώματος εν γένει που στόχο έχουν να τραβήξουν την προσοχή του μωρού και να εντείνουν το συναισθηματικό δέσιμο.

Εκφράσεις προσώπου

Η μητέρα όταν απευθύνεται στο μωρό της κάνει έντονους μορφασμούς και τους διατηρεί περισσότερη ώρα, π.χ. ανοίγει τα μάτια της, σηκώνει τα φρύδια της κ.α.

Βλεμματική επαφή

Όταν του μιλά εστιάζει το βλέμμα της στο μωρό περισσότερη ώρα από όση όταν μιλάει σε κάποιον ενήλικα.

Ομιλία

Η μητρική ομιλία διακρίνεται από έντονη μελωδικότητα, υψηλό τόνο φωνής και αρκετά επιφωνήματα. Με αυτόν τρόπο η μητέρα τραβάει την προσοχή του βρέφους και ακούσια του γνωρίζει τους πιο εντυπωσιακούς ήχους της γλώσσας. Επιπλέον, αρκετές είναι οι ερωτήσεις και οι παύσεις που κάνουν οι μητέρες όταν απευθύνονται στα μωρά. Αυτές οι παύσεις είναι σημαντικές καθώς δίνουν χρόνο στο μωρό να επεξεργαστεί τα λεκτικά ερεθίσματα, ενώ παράλληλα μαθαίνει να παίρνει τη σειρά του για να μιλήσει. Άλλες φορές παρατηρούμε ότι παράγουν ταυτόχρονα φωνούλες μητέρα-βρέφος, ενισχύοντας και με αυτόν τον τρόπο το συναισθηματικό δέσιμο μεταξύ τους.

Η γνώμη του ειδικού

Η επικοινωνία παιδιού-βρέφους αποτελεί μια φυσική ανταλλαγή. Μέσα από αυτή την ιδιαίτερη επικοινωνία που αναπτύσσεται μεταξύ τους, ενισχύεται αφενός ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ τους και αφετέρου τίθενται οι βάσεις για την ανάπτυξη της επικοινωνίας και της ομιλίας. Είναι σημαντικό τόσο η μητέρα όσο και τα πρόσωπα που προσέχουν τα μωρά να αφιερώνουν ουσιαστικό χρόνο και να επικοινωνούν αρκετά με το μωρό βοηθώντας το να γνωρίσει τον κόσμο γύρω του και να συνδεθεί με τους ανθρώπους.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved