Γλωσσική και κοινωνική επικοινωνία σε βρέφη 6 μηνών - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Η κοινωνική επικοινωνία των βρεφών ξεκινά αμέσως μετά σχεδόν από τη γέννησή τους.

Γλωσσική και κοινωνική επικοινωνία σε βρέφη 6 μηνών - Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς;

Ήδη από τις πρώτες μέρες το νεογέννητο παρατηρεί τα πρόσωπα ενώ στον πρώτο μήνα εμφανίζεται το κοινωνικό χαμόγελο. Σταδιακά αρχίζει να ανταποκρίνεται στις ομιλίες των ενηλίκων με δικές του φωνούλες κάνοντας έτσι τους πρώτους «διαλόγους».

Βρέφος 6 μηνών γλωσσική και κοινωνική ανάπτυξη

Όσο το μωρό μας μεγαλώνει οι δεξιότητες του αναπτύσσονται ραγδαία. Το ίδιο συμβαίνει και με την κοινωνική επικοινωνία. Σε ηλικία 6 μηνών περίπου τα βρέφη εκφέρουν μελωδικούς ήχους όπως «α-α», «γκου» «αντά» κ.λπ απευθυνόμενα στον εαυτό τους ή σε άλλους. Είναι περισσότερα επικοινωνιακά στα παιχνίδια κάνοντας γελάκια και τσιρίδες και αλληλεπιδρούν πιο έντονα. Παράλληλα, δείχνουν να καταλαβαίνουν τις διακυμάνσεις της φωνής και ενθουσιάζονται με το ζωηρό παιχνίδι.

6 μηνών βρέφος - Σημεία που χρειάζονται παρακολούθηση

  • Όταν υπάρχει εμφανής έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πρόσωπα ή το περιβάλλον.
  • Όταν είναι πολύ ήσυχο ή πολύ ανήσυχο
  • Όταν δεν παράγει ήχους με σειρές από φωνήεντα και σταδιακά από σύμφωνα ή όταν αντί να αυξάνονται οι φωνοποιήσεις αυτές μειώνονται.
  • Όταν δείχνουν υπερβολικά άνετα σε άγνωστα πρόσωπα, ενώ υπάρχουν λίγα πρόσωπα που το περιβάλλουν στην καθημερινότητά του.
  • Δε δείχνουν ενδιαφέρον να πιάσουν και να επεξεργαστούν πράγματα γύρω τους.
  • Όταν οι γονείς νιώθουν ότι δεν υπάρχει η επιθυμητή αλληλεπίδραση με το βρέφος.
mothers

Ενδείξεις παραπομπής σε βρέφος 6 μηνών

  • Αν δε χαμογελά σε άλλους ή δεν κάνει χαρούμενες εκφράσεις (ενδεχομένως να σχετίζεται με προβλήματα όρασης, διαταραχή στην προσκόλληση/δεσμό, κατάθλιψη της μητέρας ή και με καθυστέρηση στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη).
  • Αν δε δείχνει ενδιαφέρον να κοιτάξει τργύρω και να επεξεργαστεί το περιβάλλον. Ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα όρασης ή καθυστέρηση στην κοινωνική ή και γνωστική ανάπτυξη.
  • Αν το βρέφος παρουσιάζει μόνιμο στραβισμό ή δεν παρακολουθεί με το βλέμμα του πρόσωπα ή κινούμενα αντικείμενα.
  • Αν το βρέφος δεν προσπαθεί να εντοπίσει την προέλευση ενός ήχου ή μιας φωνής.
  • Αν δεν ελέγχει καλά το κεφάλι του.

Η γνώμη του ειδικού

Οι γονείς περνούν αρκετό χρόνο με το μωρό τους με αποτέλεσμα να το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα. Φροντίστε ο χρόνος αυτός να είναι ουσιαστικός, να του μιλάτε και να επιδιώκετε την αλληλεπίδραση μεταξύ σας. Αν όμως, παρά το ενδιαφέρον και τη φροντίδα σας, έχετε ενδείξεις που σας ανησυχούν καλό είναι να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας και να απευθυνθείτε σε ένα αναπτυξιακό κέντρο. Ζητήστε να εξεταστεί με το αναπτυξιακό Check up Plus, το οποίο εξετάζει την ανταπόκριση στην επικοινωνία καθώς και άλλους σημαντικούς τομείς.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved