H επίδραση των social media στη ζωή των εφήβων - Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Πλέον θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει έφηβος που να απέχει από τα social media τα οποία έχουν εισβάλει για τα καλά στη ζωή τους.

 

H επίδραση των social media στη ζωή των εφήβων - Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Facebook, Whatsapp και Instagram είναι μερικά μόνο από τα μέσα που χρησιμοποιούν καθημερινά οι νέοι.

Πώς επιδρούν τα social media στη ζωή των εφήβων;

Έρευνες δείχνουν ότι η συμμετοχή και η έκθεση των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν άμεσα την ψυχολογία τους και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στην εμφάνιση ψυχολογικών προβλημάτων. Οι λόγοι είναι πολλοί.

Άγχος αποδοχής

Ένα αρκετά κοινό συναίσθημα είναι το άγχος να είναι αποδεκτοί και κυρίως αρεστοί ανάμεσα στους συνομήλικους τους. Να είναι συνέχεια online, να δείχνουν ότι ακολουθούν τις τάσεις και είναι ενήμεροι για όλα. Όλα αυτά οδηγούν σε ένα κυνήγι like, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση.

teen2

Αίσθημα μειονεξίας

Αρχίζει να παρατηρεί και να συγκρίνει τον εαυτό του τόσο με άτομα από τον περίγυρό του όσο και με διάσημους ανθρώπους. Όμως είναι αρκετά συχνό φαινόμενο να προβάλλεται μια ωραιοποιημένη εικόνα προς τα έξω, η οποία απέχει αρκετά από την πραγματικότητα. Αυτή η διαδικασία σύγκρισης που πραγματοποιείται οδηγεί ορισμένες φορές σε αλλαγή της συμπεριφοράς κατά τα πρότυπα και τις τάσεις, καθώς και σε αισθήματα θλίψης.

Μειωμένη κοινωνική ζωή

Από τη μια πλευρά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τους νέους να επικοινωνούν εύκολα και άμεσα με τους φίλους τους, από την άλλη όμως φαίνεται ότι η πολύωρη έκθεση τους μπροστά στις οθόνες τα απομακρύνει από αληθινές κοινωνικές καταστάσεις. Έτσι αντί να αυξάνεται και να καλλιεργείται η κοινωνικότητά τους εκείνοι κλείνονται περισσότερο στον εαυτό τους.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς;

Φυσικά η πλήρης αποχή από αυτά τα μέσα ούτε είναι εφικτό ούτε και η λύση, καθώς σαφώς έχουν τη θετική τους πλευρά. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να θέσουν σαφή όρια ως προς το χρόνο χρήση τους (π.χ. μέχρι μια ώρα την ημέρα) και να ενθαρρύνουν την ενασχόληση των εφήβων με αληθινές καταστάσεις, όπως την απασχόληση με ένα άθλημα ή μια έξοδο με φίλους. Επίσης, καλό είναι να είναι κοντά τους και να συζητούν μαζί τους για αυτά που βλέπουν αναρτημένα στα social media. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήρθαν για να μείνουν και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα μάθουμε και να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Αν βλέπουμε ότι το παιδί μας περνάει αρκετές ώρες μπροστά από την οθόνη της συσκευής του, του είναι δύσκολο να οριοθετηθεί και αντιδρά έντονα στην προσπάθεια σας να κάνει πιο λογική χρήση των social media, τότε είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό. Η εφηβεία είναι μια ευαίσθητη φάση κατά την οποία ο έφηβος δοκιμάζεται από αρκετά συναισθήματα τα οποία προσπαθεί να κατανοήσει και να διαχειριστεί, είναι η περίοδος κατά την οποία συνθέτει την ταυτότητά του. Ιδιαίτερα ωφέλιμα έχουν φανεί τα προγράμματα συμβουλευτικής για εφήβους Life Skills τα οποία βοηθούν τον έφηβο να ανακαλύψει τα δυνατά και αδύναμα στοιχεία του χαρακτήρα του καθώς και να κατανοήσει καλύτερα τους άλλους, ενισχύοντας έτσι τη σχέση του τόσο με τους γονείς και τους φίλους του όσο και με τον εαυτό του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved