Πιπίλισμα του αντίχειρα – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Το πιπίλισμα του αντίχειρα το συναντάμε πολύ συχνά στη βρεφική ηλικία και την πρώτη νηπιακή.

Πιπίλισμα του αντίχειρα – Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πραγματικά μπορεί να αρχίσει από τους 3 μήνες δηλαδή την ηλικία που το μωρό μπορεί να κουνήσει τα χέρια του και να τα πλησιάσει στο στόμα. Η συνήθεια αυτή δίνει την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς που χρειάζεται το παιδί, ενώ το ανακουφίζει από τις ενοχλήσεις των ούλων.

Mε αυτόν τον τρόπο τα μωρά βρίσκουν μεγάλη παρηγοριά στο πιπίλισμα του αντίχειρα, ενώ άλλα που δεν έχουν υιοθετήσει τη συνήθεια αυτή πολλές φορές βρίσκουν ανακούφιση στην πιπίλα ή κάποιο άλλο αντικείμενο που τα παρηγορεί ή τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια. Το πιπίλισμα του αντίχειρα όμως θεωρείται ίσως το πιο δύσκολο να κοπεί, καθώς ο αντίχειρας είναι πάντα διαθέσιμος για το παιδί.

Συμβουλές για γονείς:

  • Δώστε στο παιδί σας συχνή συναισθηματική στήριξη μέσα από χάδια, αγκαλιές, βλεμματική επαφή και στοργή, ώστε να νιώθει σιγουριά.
  • Αποφύγετε το μάλωμα και χρησιμοποιήστε την απόσπαση προσοχής.
  • Δώστε του χρόνο. Όλα σχεδόν τα παιδιά σταματούν από μόνα τους. Σε αρκετούς γονείς δεν αρέσει να βλέπουν το παιδί τους να πιπίλα το δάχτυλο αλλά δεν αξίζει τον κόπο να το πιέζεται να κόψει τη συνήθεια αυτή.
  • Αν συνεχίζει και σε μεγαλύτερη ηλικία, τότε καλό είναι να δοκιμάσετε κάποιες τεχνικές όπως να περάσετε στα νυχάκια του παιδιού κάποιο φυτικό gel ονυχοφαγίας, αλλά χωρίς υπερβολικές πιέσεις ή συναισθηματικές απειλές.

Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε για το πιπίλισμα του δαχτύλου;

Αν παρατηρήσουμε ότι η ανάγκη αυτή του παιδιού παραμένει και μετά την ηλικία των 4-5 ετών και συνοδεύεται από τα παρακάτω καλό είναι να κινητοποιηθείτε, ώστε να το περιορίσει. Συγκεκριμένα, όταν η συνήθεια αυτή είναι επίμονη, δηλαδή εμφανίζεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν συνδυάζεται με αυνανισμό η περιστροφή κάποια τούφα καθώς και όταν εμφανίζεται όταν μαλώνουμε ή επιπλήττουμε το παιδί, τότε καλό είναι να πάρουμε μερικά μέτρα.

pipilisma daxtulou 1

Πώς αντιμετωπίζουμε το πιπίλισμα του αντίχειρα;

Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσουμε το παιδί είναι να προσπαθούμε να του αποσπάσουμε την προσοχή και το προτρέπουμε να κάνει κάτι άλλο, αντί να το αποτρέπουμε με απότομες κινήσεις. Για παράδειγμα, την ώρα που πάει να το βάλει στο στόμα ζητήστε του να κάνει «Κόλλα 5!» ή να κρατήσει κάτι για να μας βοηθήσει.

Γενικότερα φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε τεχνικές επιβράβευσης και όχι την επίπληξη και τιμωρία. Πάρτε το αγκαλιές και δώστε του τρυφερότητα, ώστε να εισπράξει με άλλο τρόπο τη συναισθηματική ανάγκη που έχει. Όπως και να ‘χει να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και εσείς θα κρίνετε τι θα το βοηθήσει καλύτερα.

Το παιδί πιπιλίζει το δάχτυλο του; 6 τρόποι για να το σταματήσει

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved