Ρυθμιστική λειτουργία: Τι είναι και πότε το βρέφος αποτυγχάνει να τη ρυθμίσει

Η ρύθμιση των τριών βασικών λειτουργιών ύπνου, φαγητού και διάθεσης στην περίοδο τον πρώτων μηνών είναι η προτεραιότητα για το βρέφος.

Ρυθμιστική λειτουργία: Τι είναι και πότε το βρέφος αποτυγχάνει να τη ρυθμίσει

Όλα τα μωρά χρειάζονται ένα διάστημα για να προσαρμοστούν στην εξωμήτρια ζωή. Η περίοδος των πρώτων μηνών του βρέφους είναι μία πρωτόγνωρη και ίσως δύσκολη εμπειρία για τους πρώτη φορά γονείς. Αυτό γιατί το μωρό χρειάζεται να προσαρμοστεί σε τρείς βασικές ανάγκες, το φαγητό, τον ύπνο και την ρύθμιση συναισθήματος. Αυτή η διαδικασία για μερικά μωρά μπορεί να είναι πολύ εύκολη και να αναδυθεί αβίαστα ενώ σε κάποια άλλη μπορεί να είναι δύσκολη.

Στις περιπτώσεις αυτές που τα μωρά έχουν περάσει τους 6 μήνες και δεν έχουν καταφέρει να προσαρμοστούν σε αυτές τις τρείς λειτουργίες, η καθημερινή ζωή και η σχέση μωρού- γονέα γίνεται πιο φορτική για τους γονείς. Ειδικά, γιατί εκείνοι βλέποντας τις υπερβολικές αντιδράσεις του μωρού, π.χ. βραδινό κλάμα, δεν ξανακοιμάται εύκολα, δεν τρώει κλπ. νιώθουν ότι ευθύνονται οι ίδιοι. Όλη αυτή η διαδικασία και η αναστάτωση που έχει το μωρό μεταδίδεται σε αυτούς και νιώθουν ότι κάτι κάνουν λάθος.

Ποια είναι τα συνήθη συμπτώματα σε ένα βρέφος με ρυθμιστική διαταραχή:

  1. στο συναίσθημα: Κλαίνε συχνά και ασταμάτητα
  2. στον ύπνο: Έχουν σοβαρές δυσκολίες στον ύπνο
  3. στη σίτιση: Έχουν δυσκολία στη σίτιση

Η συμβουλή του Ειδικού:

Όταν ένα βρέφος αποτυγχάνει, μετά τους 6 μήνες, να ρυθμίσει τις τρείς λειτουργίες, πιθανά να οφείλεται σε πρόβλημα το οποίο ονομάζεται διαταραχή ρύθμισης (regulatory disorder). Αυτό μπορεί να οφείλεται στο έντονο γονικό στρες που σε συνδυασμό με την κούραση (σωματική, ψυχική) της οικογενείας μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved