Πώς οι πολλές απουσίες-κοπάνες σχετίζονται με τις συναισθηματικές διαταραχές των εφήβων

Οι περισσότεροι γονείς θυμόμαστε το σκασιαρχείο με ένα χαμόγελο στα χείλη.

Πώς οι πολλές απουσίες-κοπάνες σχετίζονται με τις συναισθηματικές διαταραχές των εφήβων

Μας έρχονται αναμνήσεις στο μυαλό πολύ ιδιαίτερες που συνδυάζονται με αστεία, βόλτα με την παρέα, γέλια και ξενοιασιά. Αυτή είναι η θετική πλευρά του λεγόμενου σκασιαρχείου. Πράγματι, όταν το δικό μας παιδί, φτάνει στην τελευταία τάξη του λυκείου και κάνει κοπάνα ίσως θα πρέπει να κάνουμε τα «στραβά» μάτια και να αποφύγουμε να το στήσουμε στον τοίχο.

Τα τελευταία χρόνια οι έφηβοι συνηθίζουν να κάνουν μονό-ώρες κοπάνες, συνήθως δεν πηγαίνουν την πρώτη ώρα του μαθήματος ή φεύγουν την τελευταία. Στην περίπτωση όμως που το σκασιαρχείο γίνεται πολύ συχνά και μας έχουν ειδοποιήσει ότι το έφηβο παιδί μας κινδυνεύει να μείνει στην ίδια τάξη, τότε είναι λόγος για να ψαχτούμε περισσότερο και να βρούμε τρόπους να το αντιμετωπίσουμε.

Όταν το σκασιαρχείο γίνει τρόπος ζωής, δηλαδή γίνεται κατά συρροή, τότε είναι πιθανό ο έφηβος να αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, να νιώθει κοινωνική αλλά και σχολική αποτυχία και κάποιες φορές να συνδέεται με οικογενειακά προβλήματα και άγχη.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν:

• Δεν γινόμαστε επικριτικοί με το παιδί μας και αποφεύγουμε τις εντάσεις και τις τιμωρίες.
• Δείχνουμε καθημερινό ενδιαφέρον για τις σχολικές του επιδόσεις. Κρατάμε μία επαφή με τους υπεύθυνους του στο σχολείο και ζητάμε να μας ενημερώνουν για οποιαδήποτε πρόβλημα υπάρξει. Συνεργαζόμαστε μαζί τους και ακούμε τις προτάσεις και συμβουλές τους.
• Ενθαρρύνουμε το παιδί μας να αποκτήσει κίνητρα και στόχους για το μέλλον. Τους συζητάμε μαζί και αν χρειαστεί περισσότερη καθοδήγηση ζητάμε τη βοήθεια του σχολικού ψυχολόγου.
• Εάν το έφηβο παιδί μας αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες και έχει χαμηλές σχολικές επιδόσεις, προσπαθούμε να το εμψυχώνουμε και να επιβραβεύουμε τις προσπάθειες του.

Συμβουλή Ειδικού:
Οι συνεχείς κοπάνες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα είναι πιθανό να φέρει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην σχολική όσο και κοινωνική ζωή του παιδιού μας. Τέτοια συμπεριφορά μπορεί να εμφανίσει δευτερεύοντα προβλήματα όπως έντονη επιθετικότητα, άγχος, ψέματα κλπ. Οι γονείς πρέπει να περιορίσουν τυχόν εντάσεις και διαφωνίες που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι και να αναπτύξουν την επικοινωνία με το παιδί τους. Εάν ένας έφηβος έχει βρει ως λύση να το σκάει από οτιδήποτε τον δυσκολεύει, το επόμενο ίσως βήμα να είναι να το σκάσει και από το σπίτι ή να παρατήσει εντελώς το σχολείο. Δείξτε κατανόηση και αγάπη στο παιδί σας. Στην περίπτωση που τα πράγματα έχουν φύγει εκτός ελέγχου ζητήστε τη βοήθεια και τη γνώμη ενός Ψυχολόγου.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved