Το παιδί σας δε μιλάει καθαρά - Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να μιλήσει καθαρά;

Το παιδί σας δε μιλάει καθαρά - Τι μπορείτε να κάνετε για να το βοηθήσετε

Μιλάτε στο παιδί σας πάντα καθαρά και σωστά

Όσο χαριτωμένη κι αν είναι η μωρουδίστικη ομιλία, αποφεύγετε να τη μιμείστε. Τώρα που μαθαίνει να μιλάει πρέπει να ακούει σωστά την κάθε λέξη, για να την προφέρει κι αυτό σωστά.

Μιλήστε αργά

Μιλάτε αργά και πάντα στο επίπεδο και το ύψος του παιδιού, ώστε να βλέπει το στόμα σας όταν μιλάτε και να κατανοεί πως βγαίνουν ήχοι. Με αυτό τον τρόπο συνδυάζετε ακουστικό και οπτικό ερέθισμα.

Δώστε στο παιδί χρόνο να μιλήσει χωρίς να το πιέζετε

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να εκφραστούν, αργούν να πουν αυτό που θέλουν ή το λένε λανθασμένα. Εσείς δεν πρέπει ούτε να τα επικρίνετε για τα λάθη τους, ούτε να μιλάτε εκ μέρους τους.

paidi den milaei kathara pos tha to voithisete 1

Αδράξτε κάθε ευκαιρία για να επικοινωνήσετε λεκτικά μαζί του

Συζητήστε για καθετί που κάνετε. Κάντε του ερωτήσεις. Ενθαρρύνετε το παιδί να δημιουργήσει φράσεις και να εκφραστεί λεκτικά.

Τραγουδήστε μαζί του

Τα παιδικά τραγουδάκια με την ευχάριστη μελωδία, τα απλά λόγια και τις επαναλήψεις βοηθούν στην ανάπτυξη του λόγου.

Παίξτε μαζί του

Το συμβολικό παιχνίδι και το παιχνίδι ρόλων συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού.

Διαβάστε στο παιδί

Διαβάστε παραμύθια και μετά συζητήστε μαζί του για εκείνο που διαβάσατε.

Μην το διορθώνετε

Υπάρχει κίνδυνος να εκνευριστεί ή και να απογοητευτεί και να εγκαταλείψει την προσπάθεια. Σε κάθε σωστή απάντηση όμως, συγχαρείτε το για να νιώσει κι αυτό ικανοποίηση και να επαναλάβει την προσπάθεια.

Η γνώμη του ειδικού

Ο ρόλος των γονέων στην ανάπτυξη του λόγου και της ομιλίας του παιδιού είναι καταλυτικός. Ωστόσο, αν παρατηρείτε ότι το επίπεδο της ομιλίας του παιδιού δεν είναι αντίστοιχο με τα παιδιά της ηλικίας του, απευθυνθείτε σε ένα λογοθεραπευτή. Ως ειδικός στα θέματα λόγου και ομιλίας θα αξιολογήσει λογοθεραπευτικά το παιδί σας και αν διαπιστώσει ελλείμματα θα δώσει εξατομικευμένες οδηγίες για την αποκατάσταση τους. Η πρώιμη βοήθεια του παιδιού και η αποκατάσταση των δυσκολιών του θα βοηθήσουν το παιδί να προλάβει τη δημιουργία άλλων προβλημάτων, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, απομόνωση, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες που μπορεί να εμφανιστούν κατά την είσοδό του στο δημοτικό σχολείο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved