Κάνουμε τώρα στα παιδιά μας όλα τα εμβόλια που χρειάζονται!

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού, μεταξύ πολλών άλλων συνεπειών της, ανέδειξε τη σημασία των εμβολιασμών.

Κάνουμε τώρα στα παιδιά μας όλα τα εμβόλια που χρειάζονται!

Αρκεί μία και μόνο ασθένεια για την οποία η επιστήμη δεν έχει αναπτύξει ακόμα εμβόλιο και εκτός από τα εκατοντάδες χιλιάδες θύματα παγκοσμίως, ολόκληρη η υφήλιος αναγκάστηκε να διακόψει τη δραστηριότητά της επί μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας πραγματικός όλεθρος. Για τους περισσότερους από εμάς που είμαστε σήμερα γονείς μικρών παιδιών ή εφήβων ένα τέτοιο ενδεχόμενο θανατηφόρας μολυσματικής ασθένειας, ανήκε στις ιστορικές αναφορές για την ισπανική γρίπη ή την πανούκλα, καθώς τα εμβόλια είχαν απαλείψει κάθε τέτοιο ενδεχόμενο – μέχρι φυσικά, την εμφάνιση του νέου κορωνοϊού.

Το lockdown άφησε πίσω τον εμβολιασμό

Ενώ λοιπόν όλη η υφήλιος αναμένει με αγωνία το εμβόλιο για τη νόσο covid-19, είναι γεγονός, πως πολλοί από εμάς παραμελήσαμε τον εμβολιασμό του παιδιού μας κατά τη διάρκεια του lockdown. Ανησυχήσαμε και εφαρμόσαμε κατά γράμμα τον κανόνα «μένουμε σπίτι», ειδικά στην περίπτωση που επρόκειτο για μία επίσκεψη στον γιατρό. Όπως «άδειασαν» τα επείγοντα και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, άδειασαν και τα γραφεία των παιδιάτρων, καθώς η επίσκεψη σε ένα ιατρείο μας φόβιζε. Παρότι λοιπόν, από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης της πανδημίας, οι συστάσεις των ειδικών επισήμαναν ότι δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναβάλλουμε τα προγραμματισμένα εμβόλια, δυστυχώς αυτό ακριβώς κάναμε και τώρα έχουμε μείνει «πίσω». Οι δόσεις των εμβολίων που έπρεπε να έχει κάνει το παιδί μας συσσωρεύονται και αυτό πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Συστάσεις από τους ειδικούς

Τόσο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όσο και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων με συγκεκριμένες οδηγίες και εκκλήσεις, μας παρακινούν να επιστρέψουμε άμεσα στο προτεινόμενο από το κράτος πρόγραμμα εμβολιασμού, καλύπτοντας όσο πιο σύντομα γίνεται τις καθυστερήσεις που καταγράφηκαν ενώ διαρκούσε η καραντίνα. Δυστυχώς, τα στοιχεία είναι ανησυχητικά: Η μείωση των εμβολιασμών το διάστημα αυτό φτάνει το 50% για τα βρέφη κάτω των δύο ετών, ενώ στις υπόλοιπες ηλικίες των μεγαλύτερων παιδιών είναι μεγαλύτερη από 70%. Με πολύ απλά λόγια, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό εμβολιαστικό κενό. Είμαστε, δηλαδή, εμείς και τα παιδιά μας, «ανοχύρωτοι» απέναντι σε ασθένειες οι οποίες έχουν πάψει να αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο εδώ και δεκαετίες.

Οι ειδικοί είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι, επισημαίνοντας ότι το εμβολιαστικό κενό με την παράλληλη άρση των μέτρων περιορισμού και την άρση του lockdown, είναι πολύ πιθανό να θέσουν σε μεγάλο κίνδυνο τον ανεμβολίαστο πληθυσμό σε τέτοιες λοιμώξεις, όπως είναι για παράδειγμα η μηνιγγίτιδα Β, κρούσματα της οποίας συνεχίζουν να καταγράφονται. Παρότι πρόκειται για μία εξαιρετικά απρόβλεπτη και ραγδαία εξελισσόμενη νόσο, που απειλεί όλα τα παιδιά, το εμβόλιο για την πρόληψή της υπάρχει και είναι διαθέσιμο, ώστε κυριολεκτικά, να σωθούν ζωές.

Ορόσημο ο ερχόμενος Σεπτέμβριος

Εκτός του ότι πρέπει άμεσα αυτό το εμβολιαστικό κενό να καλυφθεί ώστε η ζωή των παιδιών μας να μην κινδυνεύει χωρίς λόγο και αιτία, είναι αναγκαίο αυτό να γίνει πριν το ερχόμενο φθινόπωρο, όταν θα ξεκινήσει και πάλι η περίοδος έξαρσης των εποχικών ιώσεων, της γρίπης και – πιθανόν – του νέου κορωνοϊού. Ο ερχόμενος Σεπτέμβριος είναι λοιπόν το ορόσημο που πρέπει να κερδίσουμε, παρά τη θερινή ραστώνη – που σε κάθε περίπτωση φέτος είναι πολύ διαφορετική από άλλες χρονιές.

Οι παιδίατροι συμφωνούν πως ο Ιούνιος είναι ιδανικός μήνας για εμβολιασμούς και για την αναπλήρωση των κενών προστασίας, καθώς τώρα οι εποχικές ιώσεις βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό τους, τα παιδιά έτσι κι αλλιώς θα επισκεφτούν τον παιδίατρο για το Ατομικό Δελτίο Μαθητή, ενώ με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας των σχολείων (εναλλάξ, με άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς) υπάρχει περισσότερος χρόνος για να πραγματοποιηθεί μια τέτοια εξέταση. Είναι επίσης δεδομένο πως σε όλα τα ιατρεία ή κέντρα εμβολιασμών τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας και οι εμβολιασμοί κατά την περίοδο της πανδημίας είναι απολύτως ασφαλείς.

emvolio2

Δεν χρειάζομαι επιπλέον επιχειρήματα για να καταλάβω πως το καλύτερο για την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή του παιδιού μου είναι να εμβολιαστεί άμεσα, βάσει των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και τις συμβουλές του παιδιάτρου που το παρακολουθεί. Το «καμπανάκι» που ήχησε για όλους μας εξαιτίας της πανδημίας, μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα της υγείας και την ανάγκη να τη διασφαλίζουμε για τις οικογένειές μας και τους συνανθρώπους μας με τον καλύτερο τρόπο.

Μια επίσκεψη στον παιδίατρο αρκεί για να είναι το παιδί μας ασφαλές και εμείς ήσυχοι για την υγεία του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved