Νόστιμες γλυκιές και αλμυρές συνταγές για παιδιά με δυσανεξία στη γλουτένη!

«Μαμά, έχει φουσκώσει η κοιλιά μου», ήταν η φράση που άρχισα να ακούω όλο και συχνότερα από το μικρό μου.

Νόστιμες γλυκιές και αλμυρές συνταγές για παιδιά με δυσανεξία στη γλουτένη!

Δεν θα είχα δώσει ιδιαίτερη σημασία, εάν δεν συνδυαζόταν με μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως διάρροια ή δυσκοιλιότητα, εμετό, παράπονα του παιδιού πως αισθανόταν κουρασμένο και δεν είχε όρεξη να φάει. Με την ίδια κατάσταση να επαναλαμβάνεται μέρα παρά μέρα για μία εβδομάδα, συνήθως μετά από κάποιο γεύμα, δεν άργησα να κλείσω ραντεβού με τον παιδίατρο.

Αφού ο γιατρός εξέτασε εξονυχιστικά το παιδί και -όπως είπε- δεν διέκρινε κάποιο παθολογικό αίτιο, μου ζήτησε να αναφέρω τα γεύματα που είχε καταναλώσει το παιδί, πριν προκύψουν τα παραπάνω συμπτώματα. Δημητριακά, μακαρόνια με σάλτσα, μπισκότα, ψωμί με παριζάκι, ήταν μερικά από τα παραδείγματα που «πρόδωσαν» πως πίσω από τις ενοχλήσεις, κρυβόταν η δυσανεξία του μικρού μου στη γλουτένη! Ο μόνος τρόπος να βεβαιωθούμε πως ίσχυε το παραπάνω συμπέρασμα, ήταν να αποκλείσουμε για ένα διάστημα τη γλουτένη, από τη διατροφή του παιδιού. Έτσι και έγινε! Εφοδίασα τα ντουλάπια της κουζίνας και το ψυγείο με gluten free προϊόντα, και έτσι δεν έλειψε τίποτα στο μικρό μου, εκτός από γλουτένη!

Παρακάτω, λοιπόν, ακολουθούν μερικές νόστιμες γλυκές και αλμυρές συνταγές, που αποδεικνύουν πως χάρη στους Μύλους Αγίου Γεωργίου, μία gluten free διατροφή, δεν στερεί ούτε την ποικιλία, ούτε την απόλαυση που κρύβει το αλεύρι.

Πεντανόστιμο κέικ σοκολάτας

Το κέικ σοκολάτας είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των παιδιών και μία εξαιρετική επιλογή για το διάλειμμα στο σχολείο! Για να την πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς τα υλικά που υπάρχουν στην παρακάτω λίστα:

  • 260 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. σοκολάτα υγείας
  • 5 αυγά
  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  • 250 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο
  • ξύσμα 1 πορτοκαλιού

Προετοιμάζεις τη σοκολάτα σου, λιώνοντάς την σε μπεν μαρί. Την αφαιρείς από το μάτι, προσθέτεις το λιωμένο βούτυρο και την πραλίνα φουντουκιού, ανακατεύεις έως ότου ομογενοποιηθεί το μείγμα σου.

Σε ένα μπολ, ρίχνεις τα αυγά και τα χτυπάς καλά με το μίξερ ή το σύρμα, μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτεις σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζεις το χτύπημα, μέχρι να πάρει το μείγμα σου μία άσπρη απόχρωση. Συνεχίζεις ρίχνοντας σιγά σιγά το αλεύρι χωρίς γλουτένη (το οποίο προηγουμένως

έχεις κοσκινίσει) και χτυπάς για 2 με 3 λεπτά ακόμη. Προσθέτεις το μείγμα της σοκολάτας στο μπολ και συνεχίζεις το ανακάτεμα.

Βουτυρώνεις και αλευρώνεις ένα στρογγυλό ταψί και μέσα σε αυτό ρίχνεις το μείγμα και το απλώνεις, ώστε να κατανεμηθεί ομοιόμορφά σε όλη την επιφάνεια. Τοποθετείς το ταψί στον φούρνο (τον οποίο έχεις προθερμάνει) και ψήνεις στο κέικ σου στους 180 °C για 15 λεπτά.

Όταν είναι πλέον έτοιμο, το μεταφέρεις για μία ώρα στο ψυγείο και έπειτα το σερβίρεις!

sokolata

Χορταστική πίτσα χωρίς γλουτένη

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως κανένα παιδί δεν μπορεί να αντισταθεί στην πίτσα, ειδικά όταν είναι φτιαγμένη από τα χεράκια της μαμάς του και με τα υλικά που εκείνο επιθυμεί! Ακόμη και αν το μικρό σου παρουσιάζει δυσανεξία στη γλουτένη, δεν χρειάζεται να στερηθεί την απόλαυση του δημοφιλούς Ιταλικού πιάτου, αφού το Μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη από τους Μύλους Αγίου Γεωργίου, είναι η ιδανική λύση για φύλλο πίτας, ζύμη πίτσας, ψωμί και άλλες λαχταριστές συνταγές. Για να πραγματοποιήσεις τη συνταγή, θα χρειαστείς:

  • 200 γρ. Μείγμα Αρτοποιίας Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 5 γρ. ξηρή μαγιά
  • 10 γρ. ζάχαρη
  • 4 γρ. αλάτι
  • 11 ml λάδι
  • 200 ml χλιαρό νερό (περίπου 30°C)
  • υλικά της αρεσκείας σου για τη γέμιση

Ξεκινάς τοποθετώντας το μείγμα αρτοποιίας με τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μπολ και τα ανακατεύεις. Δημιουργείς μία λακουβίτσα στο κέντρο του μείγματος και ρίχνεις τη μαγιά μαζί με λίγο νερό, έπειτα περιμένεις 5 με 10 λεπτά ώστε να ενεργοποιηθεί. Ρίχνεις το υπόλοιπο νερό, το λάδι και ζυμώνεις καλά τη ζύμη σου σε μία αλευρωμένη επιφάνεια. Δημιουργείς με το ζυμάρι μία μπάλα και την ανοίγεις με έναν πλάστη.

Τοποθετείς την πίτσα σε ένα βουτυρωμένο ταψί και τη σκεπάζεις, αφήνοντάς την να «ξεκουραστεί» και να φουσκώσει, για 40 με 45 λεπτά.

Στη συνέχεια, τρυπάς σε μερικά σημεία την επιφάνεια της πίτσας με ένα πιρούνι και την προψήνεις για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο, στους 220°C.

Αφαιρείς την πίτσα από τον φούρνο και γεμίζεις την επιφάνειά της με υλικά της αρεσκείας σου. Την ξαναψήνεις για 10 επιπλέον λεπτά, ανάλογα με τα υλικά που έχεις προσθέσει και τον χρόνο που χρειάζονται για να ψηθούν.

pizza

Cupcakes με λεμόνι και παγωτό

Η μικρή και συνάμα αφράτη μορφή των cupcakes, καθώς και η ελκυστική, χαριτωμένη εμφάνισή τους, κάνουν τα παιδιά να τα λατρεύουν! Αν θες να ετοιμάσεις μερικά για το μικρό σου, τότε η συνταγή με το λεμόνι και το παγωτό, είναι αυτή που θα το κάνει να… γλύφει και τα δάχτυλά του! Για να την πραγματοποιήσεις, θα χρειαστείς τα εξής υλικά:

  • 120 γρ. Φαρίνα Χωρίς Γλουτένη Μύλοι Αγίου Γεωργίου
  • 2 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 110 γρ. μαργαρίνη
  • 110 γρ. ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 2 κ.γ. χυμός λεμονιού
  • ξύσμα από 1/2 λεμόνι

Υλικά για τo σερβίρισμα

  • παγωτό βανίλια
  • blueberries

Ξεκινάς προετοιμάζοντας τον φούρνο σου και προθερμαίνοντάς τον στους 180°C.

Σε ένα μπολ, βάζεις τη φαρίνα χωρίς γλουτένη, το μπέικιν πάουντερ, τη μαργαρίνη, τη ζάχαρη, τα αυγά, τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού, και τα ανακατεύεις καλά, μέχρι το μείγμα σου να ομογενοποιηθεί.

Τοποθετείς στη φόρμα των cupcakes τις θήκες και ρίχνοντας κουταλιές, γεμίζεις τις θήκες με το μείγμα. Βάζεις τη φόρμα στον φούρνο και ψήνεις τα cupcakes σου για 15 με 20 λεπτά.

Στη συνέχεια, τα αφήνεις να κρυώσουν και τα διακοσμείς με παγωτό βανίλια και ένα bluberrie στην κορυφή!

#myloiagiougeorgiou #alevri #glutenfree #glutenfreerecipes #recipes #instafood #baking

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved