Ένα αλλιώτικο σχολείο της Κρήτης - Πώς ένας λαχανόκηπος συμβάλλει στην εκπαίδευση των παιδιών (pics)

«Αυτό είναι το σχολείο μας. Είναι ένα μέρος που η αγάπη και η συνεισφορά φαίνεται μέσα από κάθε μας ιδέα και πράξη»

Ένα αλλιώτικο σχολείο της Κρήτης - Πώς ένας λαχανόκηπος συμβάλλει στην εκπαίδευση των παιδιών (pics)

Γράφει η εκπαιδευτικός του Τμήματος Ένταξης, Παπαϊωάννου Όλγα.

Πολλές φορές στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιούμε λανθασμένα το ΔΕΝ για να αναφερθούμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές μας. Δεν ακούει, δεν με προσέχει, δεν έχει όρεξη για διάβασμα, δεν τα παίρνει, δεν, δεν, δεν… Αναλογιστείτε λοιπόν πόσα «δεν» έχουν ακούσει οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης. Μαθητές που οι μαθησιακές τους δυσκολίες τους ακολουθούν σε όλη τη διάρκεια της σχολικής τους ζωής και συμβάλλουν στην διαμόρφωση του «είναι» τους και της αυτό-εικόνας τους.

Γι’ αυτό, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου, φτιάχτηκε ένας κήπος. Καλά εντάξει θα μου πείτε… ο πρώτος ή ο τελευταίος κήπος είναι, που φτιάχτηκε σε ένα σχολικό περιβάλλον; Εεε, δίκιο έχετε! Αλλά αυτός δεν είναι απλά ένα κήπος. Είναι ένα μέσο αυτοί οι μαθητές να οργανωθούν, να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους, να διευρύνουν τον γνωστικό τους κόσμο και να βελτιώσουν την αυτό- εικόνα τους. Ξαφνικά η σχολική ζωή για πολλά παιδιά απέκτησε νόημα και ουσία. Οι παλιές ρόδες και τα παλιά έδρανα κόπηκαν, μεταποιήθηκαν και γέμισαν χώμα και φυτά, που θα αποφέρουν κυριολεκτικούς αλλά και μεταφορικούς καρπούς χρήσιμους για το μέλλον των παιδιών μας. Το θερμοκήπιο εκτός από κρεμμυδάκια και σκόρδα γέμισε με την λαχτάρα των μαθητών για συνεισφορά. Ε ναι λοιπόν, αυτός ο κήπος είναι αλλιώτικος!

Οι πρώτοι καρποί βγήκαν και δεν θα μπορούσαμε παρά να τους χρησιμοποιήσουμε για να γλυκαθούμε και λίγο. Οι μαθητές του Τμήματος Ένταξης μαζεύτηκαν και έφτιαξαν την πρώτη συνταγή από προϊόντα παραγωγής του κήπου μας. Μέσα από τη συνεργασία και την ομαδικότητα φτιάχτηκαν τα πιο γλυκά ζελεδάκια που έχουν φτιαχτεί ποτέ και το σχολείο αρωματίστηκε με μέντα!

Μα αυτοί θα μου πείτε δεν είναι απλά μαθητές. Είναι οι πιο πολύτιμοι λιλιπούτιοι άνθρωποι! Είναι σωστοί πρίγκιπες! Ιδού λοιπόν και το βασίλειο τους. Ο χώρος που γεννιούνται οι ιδέες και που η μάθηση δεν έχει όρια. Ένα παλάτι που αναλαμβάνουν δράση τα παιδιά που μέχρι τώρα ανήκαν στο περιθώριο της μαθητικής διαδικασίας και μαθαίνουν από μικρά να συμμετέχουν εθελοντικά και ενεργητικά στα δρώμενα μιας κοινωνίας.

Το ταξίδι λοιπόν της μάθησης έχει ήδη ξεκινήσει οι μαθητές επιβιβάστηκαν στο τρένο της γνώσης. Όταν υπάρχουν δάσκαλοι σας τον Ευθύμιο Κεκλίκογλου οι μαθητές μπορεί και με ένα απλό τρένο, που δεν πετάει, να φτάσουν και να αγγίξουν τα αστέρια. Ένα μαγικό τρένο λοιπόν αντικρίζουν οι μαθητές της Β1 τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αρκαλοχωρίου. Ένα τρένο που θα τους δώσει την δυνατότητα να επισκεφτούν φανταστικά μέρη, να ταξιδέψουν και να ονειρευτούν…

Αυτό είναι το σχολείο μας. Μπορεί να είναι παλιό, να μην έχει την καλύτερη υλικοτεχνική υποδομή αλλά είναι ένα μέρος που η αγάπη και η συνεισφορά φαίνεται μέσα από κάθε μας ιδέα και πράξη.

Γιατί όταν πρόκειται για τις παιδικές ψυχές, ο ουρανός είναι το όριο!

Για όλες αυτές τις όμορφες προσπάθειες θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, το σύνολο που εκπαιδευτικού προσωπικού και τους ίδιους τους μαθητές, αφού χωρίς αυτούς τίποτα από όλα αυτά δεν θα ήταν πραγματικότητα.

Δείτε τις φωτογραφίες του πανέμορφου λαχανόκηπου στην gallery που ακολουθεί.

Πηγή: neakriti.gr

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved