Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για το AIDS;

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS σήμερα και είναι η ιδανική αφορμή για να μιλήσουμε στα παιδιά μας για το θέμα αυτό.

Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για το AIDS;

Η συζήτηση για το σεξ μπορεί να είναι από τις συζητήσεις που –κακώς- αποφεύγουμε να κάνουμε με το παιδί μας, ποτέ όμως δεν είναι πιο επίκαιρη και σημαντική.

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2017, τέσσερα στα δέκα παιδιά ηλικίας 15 έως 17 ετών, έχουν σεξουαλικές επαφές, ενώ κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από δέκα εκατομμύρια περιστατικά σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων σε άτομα ηλικίας 15 έως 24.

Τι πρέπει να γνωρίζουμε εμείς για το AIDS:

Το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) είναι νόσος του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται από τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας (HIV). Ο HIV μεταδίδεται πρωταρχικά με τη σεξουαλική επαφή, τη μετάγγιση αίματος, τις μολυσμένες υποδερμικές βελόνες, και από τη μητέρα στο παιδί κατά την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τον θηλασμό.

Ποια η διαφορά του του AIDS και του HIV;

Κάποιος που έχει HIV ενδέχεται για πολλά χρόνια να μην παρουσιάσει καθόλου συμπτώματα ή τα συμπτώματα που θα εμφανίσει να είναι πολύ ήπια. Ο HIV μπορεί να εξελιχθεί σε AIDS όταν πάσχει από HIV και συντρέχει παράλληλη μία από τις παρακάτω δύο παραμέτρους:

  • Όταν έχει τουλάχιστον μία περιστασιακή λοίμωξη που καθορίζει το AIDS
  • Όταν έχει 200 cells/mm3 ή και λιγότερα

Πώς μιλάμε στα παιδιά μας για το AIDS:

Αναμφίβολα ο κάθε γονιός έχει τον δικό του τρόπο με τον οποίο θα μιλήσει στο παιδί του για το συγκεκριμένο θέμα. Το σημαντικό είναι να μην αποφεύγουμε αυτήν τη συζήτηση και να απαντάμε σε κάθε πιθανή ερώτηση με ειλικρίνεια. Αποφεύγοντας να μιλήσουμε στα παιδιά μας για θέματα όπως το σεξ ή ο έρωτας, δεν τα βοηθάμε να κατανοήσουμε όλα αυτά που αργά ή γρήγορα θα ζήσουν και θα νιώσουν. Επιπλέον, η δική μας αμηχανία μεταφράζεται από τα παιδιά ως ντροπή, κάτι το οποίο δεν είναι θεμιτό.

Μιλάμε λοιπόν ανοιχτά στο παιδί μας για τη σεξουαλική επαφή, τους κινδύνους που εγκυμονούν και για τη σημασία της χρήσης προφυλακτικού. Ναι, η σεξουαλική επαφή είναι αυτή χάρη στην οποία αναπαράγεται το ανθρώπινο είδος, ναι, προσφέρει απόλαυση και συναισθηματική πληρότητα, δεν παύει όμως να κρύβει κινδύνους, όπως το AIDS και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Το μήνυμα λοιπόν που είναι σημαντικό να μεταφέρουμε στα παιδιά μας είναι να συνειδητοποιήσουν ότι η σεξουαλική επαφή είναι κάτι απόλυτα ανθρώπινο και φυσιολογικό. Δεν πρέπει ούτε να φοβούνται, ούτε να αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα ως ταμπού. Είναι σημαντικό όμως να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται με υπευθυνότητα και να μην ξεχνούν ποτέ το προφυλακτικό.

Ας μην ξεχνάμε, η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη και η καλύτερη πρόληψη, η ενημέρωση.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved