Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Από τις 7 Δεκεμβρίου του 1987, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 26η Ιουνίου ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους».

Σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους

Ο λόγος; Η ανάγκη για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης παγκοσμίως καθώς κάθε χρόνο πεθαίνουν στον πλανήτη χιλιάδες άνθρωποι από χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο πρώτος που απαγόρευσε το εμπόριο ναρκωτικής ουσίας ήταν ο Κινέζος μανδαρίνος Λιν Τσε Χσου ο οποίος προκάλεσε με αυτή του την απόφαση και τον Πρώτο Πόλεμο του Οπίου το 1839.
Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του ΟΗΕ, το 5% του πληθυσμού παγκοσμίως έχει κάνει χρήση παράνομων ναρκωτικών ουσιών τουλάχιστον μία φορά ενώ το παράνομο εμπόριο ναρκωτικών έχει ξεπεράσει το τελευταίο διάστημα τα 320 δισεκατομμύρια δολάρια. Άλλα στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Ελλάδα, δείχνουν ότι από το 1995 έως το Α' τρίμηνο του 2011 έχουν χάσει τη ζωή τους 6.467 άτομα. Το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ των 991 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από ηρωίνη σημειώθηκε το 2003.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΘΕΑ, οι χρήστες στη χώρα μας έχουν συγκεκριμένο προφίλ. Συνήθως, οι περισσότεροι είναι ελληνικής υπηκοότητας άνδρες με μέσο όρο ηλικίας τα 29,5 χρόνια. Οι έξι στους δέκα από αυτούς είναι άνεργοι ενώ ένας στους πέντε δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Όσο για τις προτιμήσεις των χρηστών, παραμένουν στην κορυφή της λίστας τους η ηρωίνη αλλά και τα οπιοειδή σκευάσματα.
Πολλοί από τους χρήστες πάσχουν από ηπατίτιδα C –ένας στους τέσσερις το γνωρίζει- ή έχουν νοσήσει από τον ιό του AIDS. Το πιο τραγικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση κατά 3.2%. των μαθητών που γίνονται χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών όπως είναι η κάνναβη Το ακόμα πιο δυστυχές είναι ότι τα τελευταία χρόνια το ποσοστό αυτό, σύμφωνα με το sansimera έχει τριπλασιαστεί στην Ελλάδα καθώς οι νέοι θεωρούν ακίνδυνη τη χρήση κάνναβης.
Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή για να εξαλειφθούν στον πλανήτη όλες οι ναρκωτικές ουσίες ώστε κάποτε να μη μιλάμε για νεκρούς από τον λευκό θάνατο...

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved