15 Αυγούστου-Τι γιορτάζουμε σήμερα & πώς θα εξηγήσουμε τη σημασία της σημερινής γιορτής στα παιδιά;

Η 15η Αυγούστου είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία.

15 Αυγούστου-Τι γιορτάζουμε σήμερα & πώς θα εξηγήσουμε τη σημασία της σημερινής γιορτής στα παιδιά;

Κάθε χρόνο, στις 15 Αυγούστου, γιορτάζουμε την Κοίμηση της Θεοτόκου. Κάτι που πολλοί δε γνωρίζουν είναι ότι η γιορτή αυτή περιλαμβάνει δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι ο θάνατος και η ταφή της Παναγίας και το δεύτερο, η ανάσταση και η μετάστασή της στους ουρανούς.

Στην Ελλάδα, ο δεκαπενταύγουστος γιορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα, για αυτό και λέγεται «Πάσχα του καλοκαιριού».

Η Εκκλησιαστική παράδοση

Για την Κοίμηση της Θεοτόκου, δεν υπάρχουν αναφορές στην Καινή Διαθήκη. Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση όμως, η μητέρα του Ιησού Χριστού, πληροφορήθηκε τον επικείμενο θάνατό της από έναν άγγελο τρεις ημέρες πριν πεθάνει και άρχισε να προετοιμάζεται κατάλληλα. Προσευχήθηκε στο όρος των Ελαιών και έδωσε τα υπάρχοντά της σε δύο γειτόνισσές της, χήρες. Την ημέρα του θανάτου της, επειδή δεν ήταν όλοι οι Απόστολοι στα Ιεροσόλυμα, καθώς κήρυτταν «απανταχού γης», μία νεφέλη τους άρπαξε και τους έφερε κοντά της.

Η Κοίμηση της Θεοτόκου συνέβη στο σπίτι του Ευαγγελιστή Ιωάννη, στο οποίο και έμενε το διάστημα εκείνο. Αφού της έκλεισαν τα μάτια, οι Απόστολοι τη μετέφεραν στον κήπο της Γεθσημανής, όπου και την έθαψαν.

Κατά τη μεταφορά του λειψάνου της, φανατικοί Ιουδαίοι αποπειράθηκαν να ανατρέψουν το νεκροκρέβατό της, αλλά τυφλώθηκαν. Μόνο ένας από αυτούς κατόρθωσε να το ακουμπήσει, αλλά μια αόρατη ρομφαία του έκοψε τα χέρια.

Από την κηδεία της, ο μοναδικός απών ήταν ο απόστολος Θωμάς, ο οποίος όταν μετά από τρεις ημέρας πήγε στον τάφο της, βρήκε μόνο τα εντάφια. Η Παναγία είχε αναστηθεί.

Η νηστεία

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση, της γιορτής της Κοίμησης της Θεοτόκου προηγείται νηστεία για 14 ημέρες, από την 1η Αυγούστου και έπειτα. Κατά τη διάρκεια της νηστείας, νηστεύεται το λάδι εκτός του Σαββάτου και της Κυριακής, ενώ στη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (06 Αυγούστου) επιτρέπεται το ψάρι.

Πώς θα μιλήσετε για την ημέρα του δεκαπενταυγούστου στα παιδιά;

Ο δεκαπενταύγουστος είναι μία ιδιαίτερη ημέρα, την οποία συνήθως περνάμε οικογενειακά. Εξηγήστε στα παιδιά σας τι γιορτάζουμε σήμερα διηγώντας τους την ιστορία για τον θάνατο και την ανάσταση της Παναγίας. Τα παιδιά λατρεύουν τις ιστορίες, τι καλύτερο λοιπόν από το να μάθουν τι γιορτάζουμε σήμερα, αλλά και το πόσο σπουδαίο είναι να περνάμε ημέρες σαν και αυτή οικογενειακά και με αγαπημένας μας πρόσωπα, με τον τρόπο αυτόν;

Πηγή πληροφοριών: sansimera.gr
Πηγή φωτογραφίας: sansimerga.gr / αγιογραφία του κ. Κωνσταντίνου Γιαννάκη

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved