One month challenge: Έτσι περιόρισα τη ζάχαρη και το αλάτι

Με το φαγητό ήμουν πάντα υπέρ του δεόντως… μερακλού. Αυτά συμβαίνουν όταν έχεις μαμά και γιαγιάδες «master» της κατσαρόλας. 

One month challenge: Έτσι περιόρισα τη ζάχαρη και το αλάτι

Έχεις την τύχη και την ατυχία ταυτόχρονα, να κληροδοτείς κατά γράμμα τις πατροπαράδοτες συνταγές, που έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι στο χρόνο και από γενιά σε γενιά, μέχρι να φτάσουν σε εσένα, για να τις μεταφέρεις με τη σειρά σου στις επόμενες γυναίκες της οικογένειας. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που τα πιάτα και οι επιλογές μου είχαν πάντα, ας πούμε, μία δόση υπερβολής. Οι «παλιές» μαγείρισσες φυσικά, δεν γνώριζαν από detox διατροφή ή τα λιτοδίαιτα food trends που ακολουθούμε σήμερα. Για εκείνες μεγαλύτερη σημασία είχε να δημιουργήσουν ένα χορταστικό και λαχταριστό γεύμα, χωρίς να τις ενδιαφέρει ιδιαίτερα, πόσο επιβλαβή θα είναι σε βάθος χρόνου για την υγεία, η επιπλέον «νοστιμιά» με την οποία εμπλούτιζαν τις συνταγές τους.

Το καμπανάκι ώστε να γίνω πιο… φειδωλή με τη ζάχαρη και το αλάτι, μου «χτύπησε» έπειτα από εξετάσεις που έκανε ο μπαμπάς μου, γεγονός που μας θορύβησε οικογενειακώς όπως φάνηκε στη συνέχεια. Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, το 31,1% των Ελλήνων είναι υπερτασικοί, με το ποσοστό των ανδρών (στο οποίο συγκαταλέγεται και ο μπαμπάς μου) να φτάνει το 36,6% και των γυναικών το 28,4%. Έτσι, άρχισα να αναζητώ στο διαδίκτυο απαντήσεις στο αιώνιο ερώτημα: «Είναι η ζάχαρη και το αλάτι εχθροί της υγείας μας»; Τα «κατεβατά» που διάβασα, δεν με έπεισαν πως είναι τόσο επιβλαβή όσο κάποιοι ισχυρίζονται, ωστόσο, έγιναν η ιδανική αφορμή να «τεστάρω» τις αντοχές μου, περιορίζοντας τόσο τη ζάχαρη όσο και το αλάτι στο μέγιστο, σε ένα «No Salt & No Sugar» challenge, το οποίο διήρκησε έναν ολόκληρο μήνα.

Διαβάστε περισσότερα στο Queen.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved