Προετοιμάζοντας τον αυριανό ενήλικα!

Παρότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, θυμάμαι ακόμη την πρώτη φορά που άκουσα για την εκπαίδευση Montessori.

Προετοιμάζοντας τον αυριανό ενήλικα!

Ήμουν φοιτήτρια, στο προτελευταίο έτος του Πανεπιστημίου και ο καθηγητής της Επικοινωνίας μας έκανε μία μικρή εισαγωγή στην μοντεσσοριανή εκπαίδευση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να προσαρμόσει το μάθημα σε ένα ανάλογο περιβάλλον. Ένας νέος κόσμος «ανοίχτηκε» για εμένα και τους παρευρισκόμενους. Έφυγα γοητευμένη και γεμάτη έμπνευση από τη διδασκαλία του, ενώ η διαχρονική έννοια «Montessori» αποτυπώθηκε ανεξίτηλα στη μνήμη μου.

Από την Ιταλία του 19ου αιώνα στην Ελλάδα του σήμερα

montessori 2

Όλα ξεκίνησαν από την πρώτη Ιταλίδα γιατρό, Maria Montessori, πίσω στο 1870, η οποία δημιούργησε μία καινοτόμα εκπαιδευτική προσέγγιση, η οποία βασίζεται στις ανάγκες αλλά και τον προσωπικό ρυθμό του κάθε παιδιού, έχοντας πάντα στο επίκεντρο εκείνο και τα ενδιαφέροντά του. Σύμφωνα με την ίδια, η μάθηση είναι μία ανθρώπινη, φυσική διεργασία η οποία θα πρέπει να υποστηρίζεται από το περιβάλλον του παιδιού, ποτέ το αντίθετο, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σημασία και την καταλληλότητα ενός περιβάλλοντος καταρτισμένων εκπαιδευτικών. Ακούγεται σχεδόν ουτοπικό, όμως δεν είναι. Κάθε μέρα από το 2012, με αγάπη και αστείρευτο μεράκι, οι έμπειρες παιδαγωγοί Ραμόνα Μπρανέ και Τίνα Γαλάνη, προσεγγίζοντας με σεβασμό και ουσιαστικό ενδιαφέρον τα καθοριστικά πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου, έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα, δημιουργώντας το δίγλωσσο Montessori Community School, εκεί όπου σε κάθε μικρό παιδί, από 1 (από τη στιγμή που περπατά) έως 6 ετών, βλέπουν τον «ενήλικα» του αύριο. Ένα σχολείο όπου μέσα από το ίδιο το παιδί, κοιτάζουν το μέλλον.

Το καλύτερο ξεκίνημα

montessori 3

Σκοπός, αρχικά και των δύο, έπειτα από παρελθοντικές εμπειρίες που τις είχαν δυσαρεστήσει, ήταν να υπάρξει ένας χώρος, απαλλαγμένος από όσα εκείνες είχαν απορρίψει, μέσα στον οποίο η πρώιμη ηλικία ενός ατόμου, θα γίνει η «αφετηρία» να προετοιμαστεί καλύτερα για την πορεία του στη μετέπειτα ζωή. Ένας χώρος όπου η φυσική ορμή του ίδιου του παιδιού προς την «ολοκλήρωση» του ως ανεξάρτητη προσωπικότητα, θα είναι αυτόνομη, κατευθυνόμενη βέβαια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σύμφωνα με τις ανάγκες του, ενώ συγχρόνως οι ικανότητές του, η κίνηση, η γλώσσα, η νόηση θα αναπτύσσονται, αλληλοεπιδρώντας με ένα «υγιές» περιβάλλον. Κύριο μέλημα, άλλωστε, της ίδιας της μοντεσσοριανής εκπαίδευσης, από τις απαρχές της ακόμα, ήταν να προετοιμάζει το άτομο για την ίδια τη ζωή. Εκεί βασίζεται και η διαχρονικότητά της.

Το παιδί ως «πυρήνας»

montessori 4

Τόσο η Ραμόνα και η Τίνα, όσο και οι υπόλοιπες καταρτισμένες παιδαγωγοί, αφήνοντας πίσω κάθε πεποίθηση, αφοσιώνονται εξ ολοκλήρου στο κάθε παιδί ξεχωριστά, προσφέροντας ένα πιο «προσωπικό» σύστημα εκπαίδευσης, «εξερευνώντας» το κάθε άτομο, γνωρίζοντας κάθε κρυφή γωνία της προσωπικότητας του. Συγχρόνως, του παρέχουν έναν δημιουργικό «χώρο» όπου μέσω της αυτοεκπαίδευσης, σταδιακά παρατηρούν αυτή τη νέα προσωπικότητά να «ξεδιπλώνεται» σε σωματικό, νοητικό, ψυχικό και κοινωνικό επίπεδο. Με αυτόν τον τρόπο, δίνουν στο παιδί τα περιθώρια να «ανθίσει» από μόνο του, με ανεξαρτησία και κυρίως σεβασμό προς τους άλλους. Οι παιδαγωγοί, διαθέτουν όλες τις απαραίτητες γνώσεις, την υπομονή και την εσωτερική δύναμη που χρειάζεται ένα τόσο δύσκολο λειτούργημα, ώστε να τους προσφέρουν τα κατάλληλα ερεθίσματα για να πραγματοποιήσουν αρμονικά όλα τα παραπάνω.

Πρώτο και Δεύτερο σκαλοπάτι

Η Βρεφική Κοινότητα απευθύνεται σε παιδιά 1 (από τη στιγμή που περπατούν) έως 2,5 ετών και είναι το πρώτο βήμα μιας συναρπαστικής εμπειρίας, όπου το παιδί «ανοίγεται» πέρα από την οικογένεια για να βρεθεί σε μία δεύτερη μεγάλη «αγκαλιά». Εκεί θα αναπτύξει καλύτερα την κίνησή του, θα εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του σε ελληνικά και αγγλικά, ενώ υποσυνείδητα θα αρχίσει να αναπτύσσει θέληση, αυτοπεποίθηση, τις πρώτες του σωματικές, νοητικές και ψυχικές δεξιότητες. Στο «Σπίτι των Παιδιών» που φιλοξενεί παιδιά 2,5 έως 6 ετών, το επόμενο «σκαλοπάτι», ξεκινάει ένα δεύτερο παραμυθένιο ταξίδι, όπου κάθε παιδί, μέσα από απλές καθημερινές ασχολίες αλλά και ένα πλούσιο, αναπτυξιακό υλικό (Αισθητηριακό υλικό, Γλώσσα, Πολιτισμός, Μαθηματικά) ανακαλύπτει και κατανοεί τον εαυτό του και τον κόσμο που τον περιβάλλει. Σε κάθε περίπτωση, από το δεύτερο στάδιο και μετά, τα παιδιά όλων των ηλικιών συμπράττουν στον ίδιο χώρο, απασχολούνται σε ομαδικές ή ατομικές δραστηριότητες, σύμφωνα πάντα με το τι ενδιαφέρει εκείνα και τι θέλουν να κάνουν.

montessori 5



Το Montessori Community School είναι ένα περιβάλλον, φτιαγμένο από ανθρώπους που αγαπούν βαθιά τα παιδιά και απευθύνεται σε ανθρώπους που τα αγαπούν εξίσου πολύ, δηλαδή εμάς, τους γονείς τους. Ακριβώς για αυτό, οι πόρτες του είναι πάντα ανοιχτές για όποια ερώτηση η διευκρίνηση χρειαζόμαστε, πριν πάρουμε την οποιαδήποτε απόφαση για το μέλλον τους. «Επενδύοντας» και καλλιεργώντας από τόσο νωρίς την προσωπικότητα των μικρών μας, τους δίνουμε το αναγκαίο στήριγμα και τη δύναμη, να μπορέσουν στη συνέχεια να διεκδικήσουν μόνα τους και με θάρρος τη ζωή που ονειρεύονται.

Περισσότερες πληροφορίες για το Montessori Community School : 210 2801600
Link: www.montessoricomunityschool.com
Fb: https://www.facebook.com/Montessori-Community-School-Greece
Εγγραφές στο Montessori Community School γίνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved