Αυτισμός: Τα στερεότυπα που καταρρίπτονται και τα ηθικά διλήμματα που ανατέλλουν

Στις μέρες μας ο αυτισμός αντιμετωπίζεται πολύ διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν, όμως οι άνθρωποι που ζουν μ’ αυτόν συνεχίζουν να παλεύουν με τα κάθε λογής στερεότυπα. Τα οποία πολύ συχνά απέχουν από την πραγματικότητα και δίνουν πολύ λάθος εντυπώσεις. Η ανάγκη να αλλάξει αυτό είναι πιο επιτακτική από ποτέ και υπάρχει σοβαρός λόγος.  

Αυτισμός: Τα στερεότυπα που καταρρίπτονται και τα ηθικά διλήμματα που ανατέλλουν

Το να είσαι αυτιστικός, για παράδειγμα, δεν σε κάνει αυτόματα ένα «ανθρώπινο κομπιουτεράκι», ή ένα «ζωντανό Google», παρά τα όσα πιστεύουν οι άνθρωποι. Επίσης δεν σημαίνει, όπως επίσης πιστεύεται ευρέως, ότι δεν μπορείς να κατανοήσεις τη λογοτεχνία και τη μυθοπλασία.

Αυτά υποστηρίζει ο Τζέιμς ΜακΓκράθ, αυτιστικός ο ίδιος και καθηγητής Αγγλικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Μπέκετ του Λιντς. Ο ίδιος λέει ότι η λογοτεχνία είναι το παράθυρό του στον κόσμο. Τον βοηθάει να κατανοήσει καλύτερα τους ανθρώπους, όπως και τον εαυτό του. Επίσης -και αυτό είναι κάτι που αντιλαμβάνονται πολύ καλά οι άνθρωποι που ζουν «στο φάσμα»- οι λέξεις στη λογοτεχνία είναι απαλλαγμένες από το βάρος της γλώσσας του σώματος.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved