Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β – Το 3ο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β φέτος την άνοιξη

Ένα νέο περιστατικό Μηνιγγίτιδας Β καταγράφηκε σε παιδί 5 ετών, μόλις λίγες ημέρες μετά το κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β σε 14 μηνών βρέφος στην Ηλιούπολη.

Νέο κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β – Το 3ο κρούσμα μηνιγγίτιδας Β φέτος την άνοιξη

Το πιο πρόσφατο κρούσμα της νόσου είναι ένα αγοράκι Ρομά, το οποίο νοσηλεύεται εδώ και λίγες ημέρες στο Παίδων Πεντέλης σε κρίσιμη κατάσταση. Το παιδί προσβλήθηκε πριν λίγες ημέρες από μηνιγγίτιδα Β και η κατάσταση του εξελίχθηκε ραγδαία, με αποτέλεσμα να εισαχθεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου σε κωματώδη κατάσταση. Το αγοράκι αναμένεται να βγει από την μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ θα παραμείνει στο νοσοκομείο για περαιτέρω θεραπεία. Σημειώνεται ότι το παιδί τηρούσε το πρόγραμμα εμβολιασμού, δεν είχε, ωστόσο εμβολιαστεί ενάντια της συγκεκριμένης νόσου. Παράλληλα, στο νοσοκομείο εξετάζεται το ενδεχόμενο να λάβουν οι εργαζόμενοι μέτρα χημειοπροφύλαξης, καθώς η νόσος μεταδίδεται με εύκολο τρόπο, μέσω του σάλιου.

Υπενθυμίζουμε ότι είναι το τρίτο κρούσμα μηνιγγίτιδας που καταγράφεται φέτος την άνοιξη σε όλη την χώρα, εποχή κατά την οποία η νόσος καταγράφει υψηλή κινητικότητα. Η Μηνιγγίτιδα Β είναι μία από τις πλέον επικίνδυνες νόσους, καθώς εξελίσσεται ραγδαία, εντός 24 ωρών, και μπορεί να προκαλέσει ισόβιες σωματικές και νοητικές αναπηρίες ή ακόμα και τον θάνατο εάν δεν διαγνωσθεί εγκαίρως, ενώ εκδηλώνεται με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά μιας απλής ίωσης, με αποτέλεσμα να μπερδεύει τους γονείς.

Ο μοναδικός τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών, ο οποίος δύναται να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και άνω. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας, είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved