Τι δικαιολογητικά χρειάζονται για να βαπτίσω το παιδί μου;

Ηρθε η ώρα να βαφτίσετε το παιδάκι σας, αλλά δεν έχετε ιδέα τι δικαιολογητικά χρειάζονται. Μην ανησυχείτε καθόλου. Το mothersblog.gr συγκέντρωσε για εσάς όλα τα βήματα που χρειάζεται να κάνετε!

Πριν από τη βάπτιση:

-Επικοινωνήστε με τον εφημέριο της εκκλησίας, ώστε να κλείσετε ημερομηνία και ώρα που θέλετε τα τελεσθεί το μυστήριο. Εάν η εκκλησία που θέλετε να βαπτίσετε το παιδί σας, δεν ανήκει στην ενορία που υπάγεστε, πρέπει να ζητήσετε από την ενορία σας ένα χαρτί μεταβίβασης που θα αναγράφει την εκκλησία που επιθυμείται να γίνει η βάπτιση. Συνήθως, πληρώνετε και ένα μικρό χρηματικό ποσό υπέρ της ενορίας σας.

-Ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού.

Σε περίπτωση που η βάπτιση θα γίνει σε άλλη εκκλησία από αυτή που ανήκουν οι γονείς ο εφημέριος πρέπει να μεταβιβάσει την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού, στο Ναό όπου θα τελεσθεί η βάπτιση. Καλό είναι να έχετε δύο έγγραφα της ληξιαρχικής πράξης, ένα για κάθε εκκλησία.

- Πριν από τη βάπτιση οι γονείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα, ώστε να μπορέσουν να υπογράψουν ενώπιον του εφημέριου το θρήσκευμα και το όνομα του νηπίου.

- Ανάδοχος του παιδιού (νονός ή νονά).

Ψιλά γράμματα: Είναι απαραίτητο να υπάρχει η κοινή συναίνεση και των δύο γονέων. Σε περιπτώσεις που ο ένας απουσιάζει ή διαφωνεί, θα χρειαστούν περαιτέρω δικαιολογητικά ( ανάλογα την περίπτωση). Σε περιπτώσεις μονογονεϊκής οικογένειας, (άγαμη μητέρα) χρειάζεται μία υπεύθυνη δήλωση με θεωρημένη την υπογραφή, στην οποία η μητέρα του παιδού θα δηλώνει ότι ασκεί αποκλειστικά τη γονική μέριμνα, ότι δεν υφίσταται δικαστική απόφαση, ἡ οποία να απονέμει δικαίωμα ασκήσεως γονικής μέριμνας και στον πατέρα του ανήλικου τέκνου.

Μετά τη βάπτιση

- Ο Ιερέας εκδίδει δήλωση βάπτισης.

Η δήλωση της βάπτισης κατατίθεται, εντός 90 ημερών στο Ληξιαρχείο του Δήμου. Σε περίπτωση καθυστέρησης επιβάλλεται ένα μικρό πρόστιμο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved