Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων υλοποιεί στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων ένα ιδιαίτερο, δημιουργικό εργαστήριο τυπογραφίας και βιβλιοδεσίας με τίτλο «Η Πρέσα».

Η Εθνική Βιβλιοθήκη στα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων

Η εκπαιδευτική αυτή δράση θα πραγματοποιείται για 3 ημέρες, την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου στα Πετράλωνα, την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου στο Νέο Κόσμο και την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019 στο Παγκράτι, από ώρα 16:00 έως 19:00. Το εργαστήριο θα διεξάγεται 3 φορές την ημέρα, από τους συντηρητές Αρχειακού και Βιβλιακού Υλικού της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.

Κάθε εργαστήριο θα έχει διάρκεια 1 ώρα και θα δέχεται έως 20 συμμετέχοντες. Η δράση «Η Πρέσα» εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων, το οποίο υλοποιείται με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και με υποστηρικτή δράσεων το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, αλλά απαιτείται εγγραφή εδώ https://www.athensopenschools.gr/proposals/view/838.

Πρόκειται για μια συνεργασία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και του Δικτύου Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, με τα Ανοιχτά Σχολεία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου του δήμου Αθηναίων, με μέγα δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο να φέρει την τυπογραφία και τη βιβλιοδεσία στις γειτονιές της Αθήνας.

Στο εργαστήριο θα παρουσιαστεί ένα χειροκίνητο τυπογραφικό πιεστήριο, εμπνευσμένο από τη μηχανή που άλλαξε τον κόσμο, την τυπογραφική μηχανή του Γουτεμβέργιου, η οποία τον 15ο αιώνα επέτρεψε τη μαζική παραγωγή βιβλίων και την παγκόσμια διάδοση της γνώσης. Καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να μυηθούν στην τέχνη της τυπογραφίας και της βιβλιοδεσίας, δένοντας το δικό τους σημειωματάριο με την ιαπωνική τεχνική. Ακόμη, το κοινό θα ενημερωθεί σχετικά με τις υπηρεσίες που προσφέρει σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες το νέο Δανειστικό Τμήμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Δίκτυο Πολιτισμού του δήμου Αθηναίων, Athens Culture Net, λειτουργεί με ιδρυτικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα που ανοίγει τα σχολικά κτίρια τις απογευματινές ώρες και τα σαββατοκύριακα προσφέροντας τη δυνατότητα σε όλους να αξιοποιούν το ανοιχτό προαύλιο και να συμμετέχουν σε δράσεις πολιτισμού, τεχνολογίας, άθλησης, εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό τα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων είναι ένας χώρος δημιουργίας για όλους. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα www.athensopenschools.gr.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

ΤΡΙΤΗ 5/2: Ανοιχτό Σχολείο στα Πετράλωνα, 76ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών: Κυκλώπων και Θεσσαλονίκης
ΤΕΤΑΡΤΗ 6/2: Ανοιχτό Σχολείο στο Νέο Κόσμο, 93ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Πυθέου και Αγκύλης
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/2: Ανοιχτό Σχολείο στο Παγκράτι, 1ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, Σπύρου Μερκούρη 20

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved