Παγκόσμια ημέρα επιδορπίου- Απολαύστε ελεύθερα!

H 14η μέρα του Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως η παγκόσμια ημέρα του επιδορπίου (dessert).

Παγκόσμια ημέρα επιδορπίου- Απολαύστε ελεύθερα!

Μάλιστα! Η καταγωγή της λέξης επιδόρπιο προέρχεται από το γαλλικό «desservir» που σημαίνει «καθαρίζω το τραπέζι»

Μια φράση που καθιερώθηκε μετά από το πιάτο που ακολουθούσε το κύριο γεύμα.

Στα ελληνικά βέβαια "δόρπος", λεγόταν το δείπνο από όπου πήρε και το όνομα της η λέξη επιδόρπιο, δηλαδή "μετά το δείπνο". Φαίνεται ότι στην Ελλάδα ξεκίνησε ως "αυτό" που τρώγεται μετά το βραδινό, καθώς πιθανότατα, αυτό ήταν το κύριο γεύμα.

Οι πρώτες αναφορές που έχουμε από την καθιέρωση του όρου, χρονολογούνται γύρω στο 1.600 όπου και το γεύμα άρχισε να σερβίρεται σε διάφορα πιάτα και όχι μόνο ως ένα κύριο πιάτο.

Μπορεί τώρα πια να μας φαίνεται δεδομένο όμως η απόλαυση ενός γλυκίσματος μετά το φαγητό δεν ήταν πάντοτε μέρος του γεύματος. Οι Γάλλοι βέβαια είχαν καθιερώσει ένα γλυκό κρασί για συνοδευτικό του γεύματος τους, κάτι σαν απεριτίφ μέχρι να καθιερώσουν και το επιδόρπιο.

Το εμπόριο της ζάχαρης και του μελιού βοήθησε στην ενίσχυση της ιδέας του επιδορπίου, καθώς οι γλυκαντικές ουσίες μπορούσαν πλέον να φτάσουν στα χέρια των περισσότερων ανθρώπων. Πήρε κάποιο διάστημα βέβαια μέχρι να γίνει αυτό καθώς στην αρχή ήταν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων.

Είναι ευκαιρία λοιπόν να γιορτάσετε αυτή την ημέρα με ένα ξεχωριστό επιδόρπιο της επιλογής σας καθώς έχετε ένα σωρό επιλογές. Γλυκά, αλμυρά, ξινά, κέικ , πίτες, σοκολάτες, τάρτες, καραραμέλες, ζελέ και ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε.

Αν ψάχνατε ευκαιρία λοιπόν να φτιάξετε κάτι ξεχωριστό, τώρα είναι η ώρα. Απολαύστε ελεύθερα!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved