Mini χάπι αντισύλληψης: Δες αν σου ταιριάζει!

Το αντισυλληπτικό αυτό χάπι που πρέπει να παίρνεις κάθε μέρα - όπως τα άλλα - περιέχει μόνο μία ορμόνη.

Mini χάπι αντισύλληψης: Δες αν σου ταιριάζει!

Γράφει η Αναστασία Βατοπούλου, Γυναικολόγος - Μαιευτήρας

Είναι μία από τις πιο γνωστές μεθόδους αντισύλληψης παγκοσμίως και έχει αποδείξει από το 1973 που κυκλοφόρησε, την ασφαλή και επιτυχημένη χρήση του.
Η μεγάλη διαφορά που έχει από τα άλλα χάπια αντισύλληψης είναι ότι περιέχει μόνο μία ορμόνη ενώ όλα τα άλλα περιέχουν δύο. Γι αυτό και ονομάζεται διεθνώς mini pill ή και χάπι προγεστερόνης, αφού περιέχει μόνο αυτή την ορμόνη και δεν περιέχει καθόλου οιστρογόνο που ενοχοποιείται για θρομβώσεις. Αποτελεί την καλύτερη ορμονική επιλογή αντισύλληψης για γυναίκες με πονοκεφάλους, αυξημένο βάρος ή καπνίστριες.

Μπορεί να δοθεί σε γυναίκες άνω των 35 ετών και μπορούν να το παίρνουν ακόμα και στο θηλασμό .

Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση προεμμηνορυσιακών συμπτωμάτων καθώς και δυσμηνόρροιας.

Στη χώρα μας το ποσοστό χρήσης ορμονικής αντισύλληψης παραμένει ιδιαίτερα χαμηλό λόγω του φόβου που επικρατεί γύρω από τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το οιστρογόνο που περιέχει το συνηθισμένο αντισυλληπτικό χάπι και κυρίως λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης γύρω από θέματα σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.

Παγκοσμίως υπάρχουν περισσότεροι από 15 τρόποι αντισύλληψης, και είναι πολύ σημαντικό ότι ήρθε και στην Ελλάδα μια νέα ασφαλής επιλογή.

Το σημαντικότερο όλων είναι, οι γυναίκες να ενημερώνονται από τον γιατρό τους για τους τρόπυς αντισύλληψης που υπάρχουν, προκειμένου να επιλέξουν αυτή που τους ταιριάζει καλύτερα με σκοπό να έχουν υγιή σεξουαλική ζωή και διατηρήση της γονιμότητά τους.

Αναστασία Βατοπούλου
Γυναικολόγος -Μαιευτήρας
Ειδικευμένη στηνΠαιδική & Εφηβική Γυναικολογία
www.vfhc.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved